Follow Me:

Dec 10, 2011

Semester 2

Salam . Hei guys , how are your doing ? Speaking seyh . Ok , quick update daripada gua . Takde cerita menarik dan gua rasa idea gua untuk menaip terbatas gara gara sakit kepala . Jadi , idea yang tercetus terbantut di tengah jalan . Jarang jarang gua update blog . Gua busy dan gua penat . So , bila dua elemen ni di satukan  gua akan tidur .

Apa pun ini quick update . Takde ahh berapa nak quick . Esok gua dah masuk belajar , sem 2 . Wah , cepat bukan masa berlalu . Pejam celik pejam celik dah 3 minggu gua cuti . Apa pun sem 2 ni kena buat lagi baek dari sem 1 . Pointer gua Alhamdulillah . Syukur dengan apa yang di beri . Jadi , bila gua dah masuk belajar gua akan lebih jarang untuk update blog . Jangan harap gua nak update pasal politik , pasal isu semasa dan fakta . Idea gua terbatas sebab gua takde masa .

Jadi , apa pun wish me good luck for semester 2 .  


See ya . Good bye for this time . I love the above photo . It bring something unexpressed .  

Nov 30, 2011

Kawan , Teman Dan Sahabat .

Salam . Dessert first or damn veggie ? Ok  , gua start dengan berita buruk dulu . Mencuba tak salah bukan ? Tapi kalau mencuba dengan sesuatu yang berisiko tinggi mungkin salah . Itu yang terjadi dekat gua dalam masa kurang dari 10 jam . Untuk pengetahuan , gua baru menjinakkan diri dengan bermaen forex , dan dalam masa 3 hari saja gua dah dapat kumpul hampir 4ooUSD . Modal gua kecil je , cuma 30USD masa mula nak maen . Jadi , apa yang malangnya ? Dalam masa kurang dari 10 jam gua dah rugi 350USD . Itu larwh forex , yang mana pasang surutnya kadang kadang tidak terduga . Tengah seronok trade tetiba dapat text . Nilai matawang USD tengah susut . Gua nak stop trade pun serba salah sebab belum ada profit . Alahai kesian . Kau orang darab sendiri ahh berapa gua dah rugi kalau dalam mata wang Malaysia . Malas nak bercerita lagi tentang benda yang dah lepas dan merugikan . Apa pun belajar daripada kesilapan bukan buat silap dan terus belajar untuk melakukan kesilapan . 


Ok , itu je cerita gua . Panjang bukan intro gua untuk malam ni . Ehehe . Ok , berbalik pada 'dessert' . Apa yang gua nak cerita pasal 'dessert' ? Sebenarnya bukan ahh 'dessert' tapi cerita yang tentang kawan , teman dan sahabat . Semalam gua dan janji nak bercerita pasal entri itu , tapi tidak berkesempatan sebab balik lewat . Jadi , malam ni gua akan menulis panjang lebar tentang kawan , teman dan sahabat . Baek tak 'dessert' gua ? Ahaha . Ok , gua mulai .


Rata rata kart muka bumi ni mesti ada kawan , ada teman dan ada sahabat . Betulkan ? Jadi , apa yang kau orang paham tentang kawan , teman dan sahabat ni ? Walaupun pada pendengaran bunyinya seperti sama dan seperti tiada beza langsung . Ok , ini yang gua akan cerita dan rungkaikan . Ini adalah pendapat dan logika akal gua . Bagi gua , erti teman , erti kawan dan erti sahabat mempunyai makna ataupun 'istillah' yang berbeza . Dah tentu dan  memang ada makna yang berbeza , jadi apa bezanya ? Begini , kenapa berkawan bukan teman ? Ataupun , kenapa berkawan , tak nak jadikan teman ke ? Selalu kedengar ayat macam ni kan ? Dan ini yang jarang kita dengar . Kitakan sahabat , susah senang semua bersama . Ataupun , kau larwh sahabat aku dari kecil sampai besar . Dah boleh bayang apa yang gua 'istillah' kan ? Dan gua harap dari 'istillah' yang gua beri , kau orang dah boleh tangkap makna di sebalik kawan , teman dan sahabat . Logika gua bertutur , kawan ini adalah teman dan bukannya sahabat . Dan teman itu pula adalah satu wadah/tempat untuk dan ketika bersama . Jadi di mana tempat sahabat ? Adakah sahabat terpinggir jauh ? Ok , gua huraikan . 


Kenapa kawan ini adalah teman ? Dari 'istillah' yang gua berikan , terang terang menyatakan tentang perlunya ada teman ketika berkawan . Dan perlunya berkawan untuk untuk di jadikan teman ? Faham ? Ok , bagus . Kalau tak faham , #terjunkbmall . Dan di mana pula tempat sahabat ? Mungkin terlalu awal untuk gua mengertikan sahabat . Wah , istimewa sangat ker sahabat ni ? Kart bawah ni gua kan mendefinasikan erti ataupun makna kawan , teman dan sahabat . Ini adalah personal impression jadi tak perlu mendebatkan apa yang lahir dari logika kota pemikiran gua .


Kawan : Boleh didapati ataupun dijalinkan di mana-mana , tidak teguh hubungannya , dan hanya bersifat luaran . Bilangannya adalah paling ramai.
Teman : Hubungan rapat, lebih teguh berbanding kawan , dipercayai dan boleh dijadikan tempat berkongsi suka , duka , masalah , pendapat sehingga dalam satu keadaan boleh jadi sahabat .
Sahabat : Hubungan terlalu rapat dan akrab berbanding kawan dan teman, sangat teguh sehingga semua masalah boleh dikongsi bersama , paling sukar untuk ditemui , setia , perihatin dan sanggup berkorban kerana persahabatan.


Ok , dah faham dengan definasi kart atas ? Kita teruskan . Apa yang gua definasikan , adalah berkait rapat dengan 'istillah' yang gua utarakan . Jadi , perlunya ada sahabat jika inginkan teman ataupun peneman . Kenapa sahabat tak boleh di satukan maknanya dengan kawan ? Padahal ianya memberi satu makna yang sama ? Ok , jika itu peroalannya , gua akan jawap . Pada makna kasarnya ianya memberi makna yang sama , tapi pada definasinya , anda sendiri mungkin dapat meng 'istillah' kannya . Benar , pada logikanya hubungan sahabat itu terbina atas dasar kawan dan teman . Tetapi setelah peralihan ataupun pertukaran dan percambahan karakter sesorang itu , ianya sendiri akan membuat pilihan yang mana kawan , teman dan sahabat . Seperti definasi yang yang gua lemparkan , terjalinnya hubungan sahabat bukan dalam waktu yang terdekat . Ianya memakan masa . Seperti baru kenal terus jadi sahabat . Bagi gua itu bukan sahabat , itu adalah kawan . Berbeza bukan ? Gua harap kau orang dah boleh tangkap apa yang gua tuturkan . Bagaimana pula dengan teman ? Ok , terjalinnya hubungan sahabat adalah di sebabkan kawan . Dan dalam masa yang sama , kawan itu perlukan peneman/teman . Siapa itu teman ? Teman itu larwh yang bakal menjadi sahabat , jika karakternya benar benar 'menampilkan' seorang sahabat .


Ok , perenggang ni gua akan sentuh bab agama sedikit . Dulu sewaktu sekolah rendah pernah tak kalau ada ustaz/ustazah bercerita pasal sejarah Nabi ? Bercerita pasal sahabat Nabi dan laen laen lagi . Kart sini gua nak mention tentang penggunaan sahabat . Kenapa sahabat Nabi ? Bukanya kawan mahupun teman ? Ha , terdetik satu persoalan yang bermain di kotak pemikiran kau orang ? Dan adakah logiknya definasi yang gua lemparkan dengan perkataan yang di gunakan ketika zaman Nabi ? Ayuh kita rungkai bersama . Sekali lagi gua tekankan , ini pendapat gua dan logika gua . Tak perlu berdebat . Berbalik kepada persoalan yang tadi . Mungkin definasi ini berbeza dari yang gua lemparkan seketika tadi . Setiap sahabat adalah teman dan tetapi setiap teman bukan larwh sahabat . Kenapa ? Ini yang tergerak di minda gua . Kalau di ikutkan Nabi mencari orang yang betul betul mendokongnya dalam menegakkan agama Islam . Susah senang bersama , tolong menolong dan yang paling penting sanggup berkorban untuk agama Islam . Jadi , sekali lagi definasi gua logik dan boleh di guna pakai dan  sekaligus menyokong penggunaan perkataaan sahabat Nabi . Bukannya kawan ataupun teman .


Mungkin cukup sampai sini hujahan gua . Yang baek datangnya dari Allah dan yang buruk itu datangnya dari gua . Mencari tak susah tetapi menyimpan menjadi beban . Renungkan ayat gua . Ini je yang gua boleh hujahkan setakat ini dan apa yang gua hujahkan datang dari logika pemikiran gua dan ianya personal .


Ok , bye . Semoga bermanfaat .

Nov 29, 2011

Kawan

Salam . Apa erti teman kalau sebaliknya musuh yang terpendam . Dan apa erti sahabat kalau sebaliknya dendam yang kesumat ? Mencari kawan memang mudah bukan ? Sana sini boleh terserempak dengan sahabat . Tapi kalau kawan menjadi lawan , itu bukan lagi persahabatan . Dan kalau kawan itu menjadi duri dalam lipatan , itu bukan lagi teman .


Mengapa gua bicara sebegini ? ~ gua akan sambung entri tentang teman , persahabatan dan cinta malam ni .


Apa pun gua sayang sahabat gua . Miss them .



Nov 28, 2011

A Long Journey To Home .

Salam . I'm just thinking about A Long Journey To Home . What is mean by and why journey ? Maybe , I'm the only one who has the answer . Just to tell you about this sentence . Maybe i'll write and explain about it later . For now , just imagine what is A Long Journey To Home ?


Have a good night .


Nov 27, 2011

Wii

Hye bloggers . Quick update sebab dah malam . Ehehe . Padahal penat maen tennis . Tennis kart belakang rumah . Fuhh , berpeluh gua . Exercise . Uhuhuh . Sebenarnya , takde ahh maen belakang rumah . Maen tennis dalam rumah je . Besarkan ruang rumah gua . 


Ok ok . Straight to the point . Kita ada Wii . Ala , game nintendo tuh . Kejap kejap . Ha , ni dia .


Sumpah seronok maen game ni . Especially sports game . Sebab kita sendiri yang bergerak untuk maen game tuh . Ok itu je .

Nov 24, 2011

Wishlist

Salam . What's up blogger ? Ok , malam ni gua nak bercerita pasal wishlist . Wishlist apa ? Of course wishlist 2012 . Wishlist 2011 dah tercapai so , gua akan cerita wishlist 2012 pulak . Walaupun tahun 2012 belum muncul . Apa pun ini semua perancangan bukan ? So , merancang dan Allah yang menetapkan . InsyAllah , dan semoga tercapai hendaknya .


Ok , apa wishlist 2012 gua ? Gua sebenarnya bercita cita nak beli Nikon D90 . Kenapa wishlist kamera , bukan dah ada kamera DSLR ker ? Memang gua dah ada kamera DSLR , cuma gua nak merasa dan bertukar angin kepada Nikon . Gua dah ada Canon 450D dan dah 2 tahun gua pakai , jadi gua nak merasa Nikon pula . Hajat di hati nak angkat D90 , tapi kena tengok modal gua macam mana . Sebab , kali ni kalau gua nak beli , gua nak angkat full gear . Maksud gua , gua nak angkat siap speelight dengan batteri grip . Antara harga paling mahal dah tentu ahh kamera D90 . So , kalau bajet tak memadai , gua kena tukar kepada D5100 . Apa pun gua ricky dulu semua harga . 


Kenapa Nikon ?


Ok , ini pendapat gua . Dan apa yang gua utarakan pendapat dan pengalaman gua sendiri . Satu je gua boleh cakap , aksesori Nikon ni lebih murah berbanding Canon . Kalau tak percaya google ahh sendiri . Gua dah pakai Canon 2 tahun , dan takde original aksesori pun gua lekat . Maksud gua , gua pakai third party punya barang . Sebab harga terlalu mahal . Dan gua bukannya professioanal photog yang mampu beli aksesori beribu ringgit . Apa pun gua tetap suka dengan Canon . Sepanjang 2 tahun gua pakai , tak pernah mengecewakan . Ingat , apa yang gua ke utarakan bukannya Brand War ok . Ini pendapat sendiri . 


Jadi sebab dah agak lama gua pakai Canon , gua nak beraih arah . Kenapa D90 bukan D5100 atau D3100 ? Alarwh , soalan lagi . Ok , gua explain . Gua ni ilmu belum cukup , tapi gua jenis meneliti . D90 adalah keluaran pertama ' built in motor ' paham ? maksudnya auto focus pada body kamera , bukan pada lens . Macam Canon memang ' built in motor ' . Kamera Nikon kalau takde ' built in motor ' kena beli lens yang ada AF atau autofocus . Dan harganya agak keberatan sedikit . Ehehe . Lagi satu , bila ' built in motor ' ada pada body kamera , lens lama boleh di ' attach ' bersama . So , lebih mudah bila autofocus di body kamera . Ini adalah pengetahuan gua , dan kalau salah tolong betulkan .


Ok , itu je gua nak berucap . Laen , layan gambar je ok .

Nikon D90

MB D80

Speedlight SB600


Gua harap apa yang gua idamkan tercapai . Kalau modal gua terlebih , mungkin gua akan tinggalkan speedlight . Sebab gua dah ada speedlight kart rumah . Jadi , gua akan beli ikut kemampuan dan keperluan . Dah tengok gambar kan ? So , mesti teruja . Macam tuh jugak gua . Kalau barang kamera ni boleh download macam movie kan senang . Uhuhu . Apa pun ini wishlist sahaja , kalau tak dapat anggap saja rezeki di tempat laen . Aku harap bukan 1 atau 2 dah boleh angkat . Ok , bhai . 

Selamat malam .

Nov 22, 2011

Nasionalisme .

Salam , ok tadi gua dah berpuitis bukan ? Bukan mudah untuk gua berpuitis . Maklum larwh dah lama tinggal zaman jiwang . Ehehe . Kalau dulu begitu berbeda dengan sekarang . Past is past right ? So , life must goes on . Ayat yang gua takkan gua lupa . Malam ni gua nak bercerita pasal bola . Boleh ? Harimau Muda baru menang piala emas, dan kehangatannya pun masih belum terpadam . Ramai di twitter masih ucap tahniah dan bergembira dengan kejayaan tersebut . Apa pun gua ucapkan tahniah Harimau Muda . You Made It And You Show Them We Aren't Loser . Bermacam tomahan dan cacian yang diterima . Tapi akhirnya ? Winner Is Winner , Right .


Gua akan bercakap sedikit tentang nasionalisme . Tak lari dari tajukkan ? Ok , kenapa rakyat Indonesia terlalu marah dengan Malaysia ? Bukan setakat isu kecil malahan isu besar apatah lagi . Gua sendiri menjadi pelik , rakyat Indonesia tak habis habis nak melebel kita sebagai malingasia dan bla bla lagi . WTH . Katanya kita ini pencuri dan katanya kita ini tak reti berterima kasih .


Isu malingasia dah lama bukan ? Jadi lu google sendiri . Apa yang gua perasan , rakyat Indonesia ini terlalu sensitif . Dan mereka tak suka bila kita memanggil atau gelar mereka " INDON" .Walaupun pada dasarnya ianya hanya perkataan . INDON suku kata dari INDONESIA .


Baru gua tahu kenapa mereka marah bila kita memanggil INDON . Maksud INDON ni macam merendahkan mereka . Kira macam dia orang nie golongan bawah kita . Di sebabkan itu , timbul larwh "persengketaan" , kita ini malingasia . Pencuri batik dan bla bla lagi . Tapi kalau di ikutkan ianya tidak memberi sebarang makna . Di Malaysia ianya tiada makna , dan gua tak tahu pulak kalau kamus dewan sana ada makna .Dan apa yang gua husya , tiada makna perkataan INDON sama sekali di Malaysia , Singapura mahupun Indonesia .


Mungkin mereka ini sendiri yang merasakan mereka teraniaya . Jelas dan jujurnya tak semua rakyat Malaysia tahu akan makna INDON . ( yang mana di terjemahkan sendiri oleh Indonesia ) . Jadi dalam hal ini , kamu tidak boleh terus menyalahkan dan mengutuk Malaysia . Kerana faktanya/maksudnya rakyat Malaysia "TIDAK TAHU" . Selain itu juga ianya hanya "SUKU KATA PERKATAAN" . Kalau tahu mungkin kami tidak akan memanggil sebegitu . Dan mungkin sudah terbiasa terucap di bibir . Seperti BANGLADESH , kita akan sebut BANGLA sahaja . Rambut sama hitam hati laen laen . Jadi berdamai larwh . Untuk apa berperang mulut , bergaduh , menghina ? Tiada releven nya bukan . Kart sini gua bukan cakap pasal Indonesia sahaja , rakyat Malaysia pun kena larwh berfikir secara rasionalnya . Jangan mudah terbakar dengan ejekan dan hinaan .


Malaysia dan Indonesia jauh bezanya . Dari segi sejarah , ekonomi dan laen laen lagi . Tak perlu provokasi . Malaysia is Malaysia and Indonesia is Indonesia . 


Akhir kata dari gua , jangan bergaduh sebab sesuatu yang kecil faedahnya . Dan tidak perlu bergaduh walau besar faedahnya . Faham ayat gua ? Cuba fahamkan  dan fikir sejenak . Islam tak pernah mengajar kita bermusuh musuhan .


The love of one's country is a splendid thing. But why should love stop at the border ? - Pablo Casals 


Salam .

Bicara .

Kalau Bicara Biar Halus
Agar Bisa Tercoret Hiasan Pagi
Kalau Mengukir Biar Halus
Agar Bisa Terlihat Kesayupan Senja

Bicara Cinta Kudrat Di Hati
Agar Tiada Tersembunyi Peniti
Bicara Hati Terbuku Rapi
Agar Tiada Noktah Cinta Bersemi

Kudrat Cinta Hati Merasa
Kudrat Hati Cinta Yang Merana 
Pauh Di Erat Kian Terungkai
Pauh Di Butuh Kian Menjauh

Nov 19, 2011

No Pain No Gain .

Salam . Hye guys , gua nak bercerita aktiviti untuk hari ni . Bangun pukul 4 pagi dan bersiap . Terlalu awal bukan gua bangun . Semuanya gara gara ikutkan kehendak teman . Hari ni gua mendaki Bukit Broga untuk kali kedua . Seronok ? Boleh ahh , cuma agak kepenatan sedikit sewaktu mendaki . Sebab gua breakfast . Gatal sangat nak makan , HAMEK KAU !!! Sempot , dan kurang stamina . Apa pun pendakian kali ni gua tak sampai atas . Mana taknya , dah semua pancit . Termasuk gua . Ehehe . Mendaki perkara biasa bagi gua dan gua tak berapa nak kisah mendaki bukit ni , sebab perjalanan hanya 2 kilometer sahaja . Nak compare dengan Gunung Tahan yang gua daki lagi ahh jauh . Mendaki jadi seronok bila ramai ramai , tengok gelagat orang laen . Selain tu , boleh gain experience . Ingat nak mendaki boleh suka suka mendaki ? Nak tukar lutut bergetar naek ahh tanpa preparation .


Biasanya ahh kalau takde stretching terus maen naek je , tunggu ahh waktu malam . Nanti lu sendiri rasa sakit kaki . Based on experience gua , memang itu yang terjadi pada kebanyakkan orang . Lutut dan buku lali kasi longgar habis . Dah nama mendakikan , memang susah nak berlari . Tapi gua suka mendaki sambil belari . Penat dah tentu . Turun waktu paling seronok . Kalau mendaki tuh 20 minit , turun mesti 10 minit . Sebab apa , sebab gua berlari . Tapi make sure kena tahu kondisi jalan macam mana . Gua berlari sebab ada pengalaman . Macam mana nak landing kaki , macam mana nak bagi tak nak tergelincir , apa kena buat kalau dah terlalu laju . Turun bukitkan mesti laju kalau berlari .


Apa yang gua dapat masa mendaki Gunung Tahan , gua adaptasikan . So , tak rugi kalau belajar mendaki . Jangan fikir penat + sakit . Cuba fikir keseronokkan . Bak kata orang puteh , NO PAIN NO GAIN


Lepas mendaki macam biasa aktiviti kedua kami . Dah berpeluh sakan , baju pun dah boleh perah buat sky juice , badan pun dah melekit , kami ke Sungai Gabai . Perjalanan 20 minit macam tuh . Dari panas panas , amek feel sejuk pulak . Ehehe . Saja penuhkan aktiviti lapang , dari buat benda tak berfaedah . So , enjoy our trip . Pukul satu gerak balik . 


Seronoknya gua speaking Cina . Ehehe . Ada sorang tuh husya gua je , masa gua cakap bahasa Cina . Gua rasa dia pelik kowt . Mana taknya , antara teman teman gua sorang je cakap Cina . Uhuhhu . Muka melayu . Kelebihan guakan . 


Seronok dan gua rasa gembira . Tapi gua tak suka bila dah sampai rumah . Penat tuh datang laen macam pulak . Asyik suruh nak tidur . Uhhuhhu . Apa pun gua enjoy . Feaq , rugi kau tak pergi . Kami layan mek ganu kart aer terjun . Bukan gua ahh , tapi pakcik .


Ok , sekian cerita gua . Life gua , coretan gua dan noktah terakhir gua .

Nov 17, 2011

Impian .

Salam . Hai geng lama rasa gua tak membebel . Hari hari gua dengan study . ~ konon ahh pandai . Bergambar dan berpuitis sudah lama gua tinggalkan . Maksud gua takde masa . Kalau ikutkan idea untuk berpuitis ada saja tapi malas untuk menaip . Ok , sekarang gua tengah cuti semester dan gua akan cuba habiskan masa dengan blog . Itupun kalau berkesempatan . InsyAllah .


Malam ni gua nak cerita pasal impian . Masing masing ada impiankan ? Sama macam gua , dari kecil sampai besar mesti ada impian . Tak kisah larwh impian nak jadi perompak atau pencuri . Tetap impian , tapi kalau boleh pilih larwh impian yang molek . Tak gitu . Impian gua tahun nie ? Alhamdulillah , impian gua tercapai . Syukur . Impian nak sambung degree dah tercapai , hajat nak memiliki handphone mahal pun dah tercapai . Two things that make me happy . #apapontalboleh .


Impian tahun depan belum terfikir lagi . InsyAllah kalau ada rezeki gua nak berteman DSLR Nikon pula . Canon dah 2 tahun pakai , nak tukar angin . Apa pun semua itu perancangan sahaja . Kalau di ikutkan banyak wishlist , tapi list je . Wish banyak banyak meme tak dapat den nak nolong . Seronok bukan bila hajat ataupun benda yang kita inginkan tercapai . Sama macam gua jugak , syukur . Bila usaha ada , ada ahh hasilnya . Dan begitu jugak sebaliknya . 


Sekarang ni gua tengah cuti semester dan gua takde idea apa nak buat . Nak berjalan duet takde , plus kena tolong abah hari hari kart kebun . Gua tak merungut ok menolong . Kadang kadang teringin jugak nak jalan , tapi masa tuh takde . Uhuhuh . Malam je gua free , siang hari gua busy . Malam begitu singkat bukan masanya . Jadi tak dapat nak stay lama melepak . Lagipun teman teman gua semuanya busy , ada yang belajar , ada yang kerja . 


Apa pun kalau ada masa gua akan hang out sama mereka . Alhamdulillah , sem satu dah lepas dan sekarang ni tunggu result keluar . Dan gua berdoa pointer sem satu nie canteq . Gua harapkan 3 keatas . InsyAllah .


Ok , itu je cerita gua malam ni . Takde yang menarik . Bubye .


~ Miss you .

Nov 15, 2011

Quick Update .

Assalamulaikum . Cak !! jumpa lagi . Gua cuma nak buat quick update . Don't worry , No Politic . Uhuhu . Rasa gugup pulak tangan ni nak menaip . Mungkin terlalu lama bermanja .


Banyak cerita menarik tapi belum masanya gua menulis . Sabar ok . Koleksi gua pun dah banyak . Ada masa gua paparkan bersama . Pagi ni gua cuma nak menaip sahaja . Janji gua suka dan gembira . Ini blog gua , perjalanan hidup gua dan nota terakhir gua . Jadi  mana yang rasa tak selesa boleh angkat kaki . Maaf terkasar pula . :-p


Apa pun gua tengah semester break . Dan harap harap result gua seperti yang di inginkan . Amin .


Ok , itu sahaja dari gua . Menarik !!! bukan entri gua . Selamat malam . 


Salam .







Nov 14, 2011

I'm Back .

Salam . Lama rasanya gua menyembunyikan diri . Hampir 3 bulan blog begini usang . Tapi masih di jenguk . Mungkin masanya begitu sulit untuk gua menaip dan berbicara . Alangkah bagus jika idea yang tercetus terus otomatiknya di hantar tanpa perlu log in . 


______________________________________________________


Hye kawan blogger , sunyi sepi kali ni . Gua sendiri memilih untuk menyepi . Bukan lari dari panahan petir , tapi sudah muak dan jelik dengan si olan yang mengandang . Kalaupun lari sudah tentu kehujanan peluru . Jadi gua bersembunyi . 


Lama gua tidak menaip dan bermacam idea tersemat . Mukadimah je gua cerita dulu di perenggan dua . Pahamkan mukadimah gua . Biar pahit di telan , jangan manis di ludah . 


Selamat .

Oct 8, 2011

Writing

Salam .

Lama rasanya tangan tidak menyonteng . Today , i feel free to writing . Idea yang separuh masak ini belum boleh di hidangkan .

Apa pun , takziah untukmu sahabat . Semoga cepat sembuh ok .

Ok , bye .

Sep 22, 2011

Tiada Kata Lahir Dari Hati - Part 1

Salam .

Lama sudah rasa gua tak update blog mahupun twitter . Kemana gua menghilang dan mengapa gua menyepikan diri ? Mungkin gua yang boleh menjawap persoalan itu . Ada yang pm facebook gua . Bro , mana menghilang ? Menyepi je . Mungkin gua yang menyibukkan diri atau gua sendiri yang malas . Malas dan malas . Mungkin itu jawapannya .

Cerita malam ini tiada yang menarik . Hanya update tentang diri gua . Lama menyepi dan tiada yang peduli . Mungkin . :-) .

Alhamdulillah gua masih hidup dan sihat .

Cerita bagai nak rak ingin di ceritakan dan di sisipkan , tapi hati tidak mahu menaip . Wah , menaip dengan hati ? Itu larwh bicara seorang lelaki . Kalau hati tiada mana kan mahu tangan menaip . Semua bermula dari hatikan ? Jadi malam nie gua meringankan tangan untuk menaip blog . Walaupun cerita yang di sampaikan tidak menarik . Ini gua dan gua tetap hamba Allah . Gua masih menyepi untuk mencari idea baru .

Bisu seribu bahasa boleh di terjemah , tapi bisu hati ? Boleh anda kupaskan ? Fikirkan .

Kadang kadang ayat yang gua guna tidak masuk dek akal . Tapi ini adalah gua . Di mana idea tercetus di situ gua berfikir . Idea dahulu baru gua berfikir . Padahal semuanya pada masa yang sama . Fikir baru ada idea .

Mungkin gua yang laen dari laen . Gua lebih suka berbicara sendirian . Dan istilah yang gua guna pakai , mungkin gua sendiri yang boleh menafsirkan . Tiada kata lahir dari hati . Gua suka berkias . Mengapa ? Adat melayu penuh dengan resam . Jadi tak salah kalau gua begitu .

Mengapa gua menaip untuk malam ni ?

Gua agak tersentuh ketika ini . Bukan ingin berjiwang ataupun meminta simpati . Jauh benar dari landasan gua . Masing masing punya hati dan perasaan . Jadi paham paham sendiri .

Cerita bermula .

Sepi .

Kalau sepi gua suka menyendiri . Mengapa ? Bagi gua sepi itu indah . Kalau sepi ada sedih tak ? Hehh , persoalan lagi ? Bagi gua , sepi itu ada sedihnya . Kalau di cerita tentang sepi mungkin ini cerita menggedik . Tapi gua bercerita hanya untuk gua .

Mungkin masih terlalu awal untuk gua . Mungkin . Gua masih bisu seribu bahasa . Siapa diri gua ? Mengapa dia ? Kalaupun jodoh , gua masih mencari identiti . Apa yang gua rasa tidak bisa terungkap . Gua hanya berharap ini masa dan pilihannya .



bersambung.....

Sep 14, 2011

Masih Awal

Assalamualaikum .

Bila difikir dan renungkan kembali , saat seperti telah tiba untuk gua . Tapu gua sendiri masih sangsi dengan kejujuran itu . Maksud gua , diri ini masih belum lagi boleh dipercayai . Mengapa diri ini dan bukan dirinya ? Itu larwh persoalan yang bermaen di benak gua . Mungkin itu dan munkin ini . Tapi jawapan hanya jawapan . Dan gua yang akan mencorakkan jawapan tersebut .

Andai kata memang dia yang tercipta , gua akan berusaha untuk jodoh itu . Tapi andai kata bukan , masing masing harus merelakan perpisahan . Kalaupun begitu usaha untuk jodoh itu perlu larwh ada . Bukan setakat bergoyang dan menunggu .

Masih awal ....

Mungkin saatnya masih awal atau gua yang sengaja melambatkannya ? Persoalan lagi bukan . Bagi gua jodoh itu perlua ada usahanya , dan biar larwh Allah yang tentukannya . Kalupun dipaksa , cinta itu munkin takkan bahagia .

Maaf dari hati .

Malam nie tuan tanah agak berjiwang . Dan gua rasa gua ingin bercerita juga tentang cinta .Untuk teman rapat gua , lu jangan sentap sama gua . Gua tak pernah kapel lagi dengan si gadis nie. Kami baru saja mahu membina bibit cinta . Jado tak perlu khuatir akan status gua . Ya , gua tahu . Bukan mudah untuk gua jatuh hati . Dan gua paham diri gua . Jadi kalaupun gua kapel , takkan gua nak bgtahu jugak ?

Apa pun entri kali nie adalah personal . Saja untuk menaip dan menggembirakan hati .

Sep 10, 2011

Belum Basi

Salam .

Masih belum basi cerita nie dan gua rasa masih belum terlambat untuk berhujah . Wah , hujah gitu . Kalaupun harga minyak naek belum tentu negara aman . Kalaupun rakyat di tipu secara halus belum tentu segelintiran mahu senyap .

Paham intro gua . Ok , gua mula bercerita .

Sudahpun kedengaran isu cukai topup . Wah , topup pun ada cukai ke ? Itu yang menjadi tanda tanya . Dan kalaupun ada , kenapa topup yang begitu kecik halnya nak di naekkan cukainya . 

Persoalan gua kenapa ? .

Gua sebagai rakyat tak pernah setuju dan gua MEMBANTAH sekerasa kerasnya . Andai kata ini soal politik biar saja parti selesai kan . Tapi ini bukan lagi soal politik , ini sudah melibatkan rakyat . Mengapa mahu di tindas ? Mengapa mahu berdiam diri ? Bukankah sudah terang lagi bersuluh dengan tindakan sekarang ini .

Maaf dari hati .

Kalaupun gua seorang pembangkang , gua tidak terdetik sedikit pun untuk menaekkan atau mempersoalkan isu ataupun hal kecil ini . Mungkin gua boleh berdiam . Tapi yang laen mungkin membara . Jangan fikir rakyat bodoh . Kalaupun bodoh belum tentu rakyat fikir "kamu" pandai . Jadi sekarang siapa bodoh ? Anda yang membaca anda fikirkan sendiri .


Apa motif gua menaip dan menentang ?

Pertama gua nak tanya.
- Kenapa cukai topup di naekkan ?

Kedua .
- Untuk apa di naekkan ?

Ketiga .
- Hasil dari kutipan cukai kemana pindahnya ?

Persoalan yang mudah dan bisa terjawap kalaupun jawapan tersebut bohong belaka . Pembohongan itu akan membongkar persoalan tersebut . Faham maksud gua ? Fikirkan ......

Tiada relevannya mengapa perlu di naekkan . Ini cukai yang di war warkan . Dan secara umumnya ketahuan tentang isu ini . Tapi adakah isu cukai dikenakan terhadap kereta import terpakai di ketahui ? Mungkin tidak ramai yang menyedari . Ya , memang benar . Kereta import terpakai juga di kenakan cukai . Kalaupun wajar di kenakan mengapa tidak di beritakan ?

Cukup .

Seperti sembunyi tangan di dalam baju . Untung berlipat mahu susahkan rakyat . Sedarlah , menindas itu bukan caranya . Rakyat sudah tidak bisa di bohongi . Yang bisa di bohongi itu adalah orang yang menyokong "kamu" . Dan mereka yang akan mendapat saham dosa "kamu" . Bangkit dari lamunan . 

Habis .

Banyak lagi yang gua nak kupas . Tapi gua tak nak blog kena banned lagi . Sikit bercakap , takutnya seperti melarikan diri dari guruh dan halilintar . Mengapa perlu takut ? Bukankah takut itu hanya pada Allah sahaja ? Fikir dan renungkan . Kalaupun di dunia "kamu" menang , belum tentu akhirat kemenangan itu milik kamu .

Happy Birthday

Assalamualaikum .

Now i can post . Menahan seharian untuk tidak menaip . Atas sebab ? Atas sebab birthday gua . Birthday gua , gua tak kan menaip . Gua nak bagi selesai segala prank dan "musibah" dari mereka mereka .

Cerita bermula .

Masa benar benar melangkau kehadapan . Tanpa seditik pun ingin berhenti sejenak untuk berehat . Apa kaitan dengan gua ? Bila masa berdetik gua semakin membesar , bila masa kelahiran menjelma kematian gua semakin dekat . Coretan demi coretan gua lukirkan namun tidak sedikit pun coretan itu pudar ? Apa maksud gua ? Seperti tiada maksud .....

Bagi gua .

Every year , gua akan menaip tentang kelahiran gua . Yang mana gua mengingatkan diri sendiri tentang kematian . Bukan ingin menakutkan , tapi itu larwh lumrah kehidupan . Kalau tiada mati , manusia akan bersuka ria mengejar dunia . Dan bila terciptanya kematian , manusia akan lebih gerun dan takut . Mengapa ? Itu bukan persoalan yang harus gua rungkai .

Cukup larwh hanya sekadar berpesan . Kalau di tanya , anda nak mati ? Rata rata menjawap . Gua tak nak mati bro . Gua nak nikmati kehidupan nie . Berbicara seperti tiada akal . Tapi gua paham , itu larwh lumrah . Jadi ..... ? Kalau pun takut mati tak kan nak biar diri macam tuh je . Anda fikirkan .

Teman pernah bertanya gua .

Bro , birthday nak celebrate kart mana ? Lantasnya gua menjawap . Gua tak nak celebrate , gua cuma nak ingat kematian . Apa guna happy tapi lupa ? Bagi gua celebrate tiada pentingnya tapi mungkin bermakna .

Kalau birthday , ada kek , ada lilin , ada belon , ada orang ramai . Wah seperti seronok bukan ? Baru gempak bro celebrate .

Biacara gua .

Nanti lu mati tanah tuh pengganti kek , lilin tuh jadi lu punya batu nisan , wish bufday jadi talkin lu . Amacam ? ada seronok ?

Maaf , gua berbicara bukan kerna gua terlalu baek . Bukan kerna gua terlalu keagamaan . Dan bukan kerna gua hanya mengejar akhirat .

Gua manusia biasa .

Dan gua tak halang siapa nak celebrate . Tapi berpada sudah , jangan terlalu seronok . Sebab apa yang gua perhatikan , bila masa celebrate semua di lupakan . Percaya . Ada ingat kematian .

Bro , lu nak mati , lu p ahh dulu . Tak payah sembang celebrate birthday dengan kematian . Macam bagaq sangat pahala llu sembang macam nie .


Ini gua berbicara .

Kalau rasa iman dan cukup di dada , bagi gua hujah tentang kematian . Yang mana cakap kematian itu tidak wujud . Dan mengingati kematian itu bukan perlu . Meyh bak , bagi gua hadith cakap macam tuh .

Kalau pun iman gua belum cukup , ilmu gua belum tersusun , gua khalifah yang ingin berpesan . Tiada salah atau halangan . Dari terus tersesat dan dari terus berbicara tentang kedaifan . Lu nak macam tuh ? Fikirkan .

Dunia sementara , walaupun merdeka baru 54 tahun . Akhirat tinggal berapa inci je bro . Jarak kewafatan Nabi dengan kiamat memang terlalu rapat . Hanya tunggu masa . Gua bicara berdasarkan hadith . Bukan sembang gitu je .

Mungkin belum rasa susah di dunia sudah menggelabah  . Mungkin belum rasa dahaga di dunia sudah mencari perigi .

Apa maksud gua ?

Fikir dan renungkan .

Sep 6, 2011

Quick Update

Salam .

Just quick update from me . :-) Mungkin quick update yang panjang entrinya . Mana tahu bila menaip idea bercambah . Petang nie gua nak bercerita pasal diri gua dan hidup gua . Gua nak berjiwang sedikit malam nie .

Ini cerita gua dan tiada kena mengena dengan hidup orang laen .

Cerita bermula .

Rasa dah lama gua menyepi dan membujang . Gua rasa gua dah cukup lama tanpa peneman dan tanpa penyeri . Maksud gua kart sini gua takde girlfriend . Perlu ke girlfriend nie ? Bagi gua sebenarnya tak perlu , mungkin . Mungkin ahh . Tapi kadang mata terlihat kemanisan bercinta orang laen . Diri mula merasa cemburu .

Kenapa gua bercerita pasal cinta ? Cinta tak kan datang tanpa usaha . Dan jodoh tak kan termaktub bila tiada usaha . Tapi harap tidak di salah erti . Biar larwh pegangang hidup itu kuat . Jangan pula kerana cinta diri bergelumang dengan sinis dosa .

Perkenalan kami baru 2 minggu bermula . Dan bagi gua , ianya masih mentah dan muda . Macam mana perempuan tuh ?

Sepanjang retina berfungsi , gua menerima segala perkara yang manis . Maksud gua , semuanya baek belaka . Dan itu bukan ahh jalan atau caranya untuk gua terus jatuh hati . Bagi gua biar ahh lama berkenalan . Gua tak nak sesat di kemudian hari . Gua dah pernah jatuh sekali kerana cinta dan gua tak nak jatuh lagi .

Perempuan ini hiasan dunia . Kalaupun ianya hiasan dan penyeri bagi kaum adam belum tentu isi hatinya manis . Siapa yang tahu menilai dia larwh yang beruntung .

to be continue ....

Sep 4, 2011

Malaysia Merdeka

Merdeka ! Merdeka ! Merdeka !
Tanggal 31.08.1957 .
Laungan Tungku Abdul Rahman .

Malaysia Merdeka ?

Benarkah Malaysia sudah merdeka ? Benarkah Malaysia sudah hilang dari pandangan British ? Siapa peneraju kemerdekaan ? Dan persoalan terakhir gua ...

Benarkah kita sudah merdeka sedang kita boleh saja masuk penjara hanya kerana kita memakai baju kuning sesudah dituduh komunis atau subversif oleh pemerintah.

Kenapa tragedi 13 Mei berlaku ? Siapa mastermind sebalik kejadian 13 Mei ?

British yang masuk ke tanah melayu tidak dianggap sebagai penjajah dan pengganas . Mengapa ? Tok Janggut , Datuk Bahaman , Datuk Maharajalela , Datuk Sagor dan Mat Kilau . Ini larwh nama pahlawan melayu yang menentang British . Tapi mengapa mereka pula yang di label ataupun dianggap sebagai pengganas ? Dan melayu yang menyokong British juga tidak dianggap sebagai pengganas ? Dalam bahasa kasarnya tali barut .

Ini tanah melayu bukan mereka yang punya , jadi mengapa perlu bangkitkan isu siapa pejuang merdeka ? Mengapa perlu label mereka yang memakai baju kuning sebagai komunis ? Seperti tidak masuk akal .

Orang cina yang sudah menetap di tanah melayu pun mengejar kemerdekaan dan menyokong komunis . Walaupun komunis mereka berjuang untuk menghalau British .

Persoalan ....

Mengapa perlu bangkitkan siapa pejuang kemerdekaan ? Adakah TAR sahaja yang bersungguh sungguh mendapatkan kemerdekaan ? Habis bagaimana rakyat ? Bagaimana dengan parti parti pertubuhan laen ?

Jangan bicara .

Kalau ikutkan hati gua , gua akan cakap Malaysia dan rakyat Malaysia belum merdeka . Jangan ikut kata hati . Kalaupun merdeka adakah ini Malaysia yang kita inginkan ? Adakah corak ini yang kita mahukan ?

Tepuk dada tanya selera . Ini bukan soal politik .

Bila di tanya kamu tahu apa itu merdeka ? Rata rata bercakap bebas dari penjajah . Jawapan yang gua paling benci . Gua tanya lu pulak , apa itu penjajah ? Siapa penjajah , apa penjajah ?

Mati di makan anai anai pun belum tentu diri ini merdeka . Jangan laung sahaja merdeka tapi pemikiran , hati dan minda kita masih kolot . Jangan bicara soal perjuangan kalau diri sendiri di jajah . Nabi Muhammad berperang pun susah payah untuk menegakkan Islam . Ini kan Malaysia merdeka ?

Gua tak bersyukur ?

Gua tanya lu . Merdeka dijajah atau merdeka berdarah ? Kalaupun gua bersyukur , gua akan bersyukur dengan kehidupan dan nikmat kehidupan ini . Bukan dengan kemerdekaan . Tiada kata lahir dari hati kalau hati itu kotor . Tiada merdeka hari ini kalau tiada penjajah .

Adakah anda merdeka ?

Aug 24, 2011

24 Ramadhan ( #Berceloteh )

24 Ramadhan
2.36AM , Wednesday
August 24 2011


Hey guys .

How are you doing ? Raya mood dah mula menyelubungi diri ? Tak sabar meyh ?  Raya dan raya . 4 days to go . Patah tumbuh hilang berganti . Setahun hilang sekarang menjelang . Wah , lirik lagu derr .

Apa pun entri kali ni gua nak berceloteh sahaja . Takde bab agama ok . Ehehe . Saja saja berceloteh . Idea tengah buntu mencari jalan , otak pula mati di tengah jalan . Jadi , update sesuka ikut hati . Bolehkan ?

Wah , sayunya tengok kampung tadi . Masing masing dah pasang pelita . Macam seronok mengenang zaman kanak kanak . Maen bunga api , maen mercun . Booom !!! Ehehe . Kalau larwh masa boleh di putar kembali . Gua nak kan zaman seperti dulu kala . Tapi masa tetap berputar dan gua semakin hari semakin besar . Eyh , silap . gua kecik je . Umur gua mungkin yang meningkat naek . :-p .

Gua belum balik kampung lagi derr . Gua masih kart Unisel . Masih lagi menghitung hari untuk pulang ke kampung halaman . Masih lagi menanti saat indah berkumpul bersama keluarga . Seronok bila dapat kumpul ramai ramai . Seronok tak dapat di gambar .

Senyum je gua kart sini . Senyum je bila tengok budak budak kecil bermain bunga api . Gua nak maen , gua nak maen . Boleh ? Macam budak budak ahh lu bro . Ahaha . Kadang kadang saat budak budak ni lebih seronok .

Ok , ini sahaja cerita gua . Berceloteh . Takde info menarik pun . Macam gua cakap tadi , gua nak berceloteh sahaja .

Wah , esok nak balik dah . Tak sabarnya . Sahur dan buka yang terakhir kart Unisel . Lepas Isyak gua nak gerak balik . Tak sabar tak sabar . nak balik kampung halaman . Nak jumpa mak dan abah . Boleh lepak dengan sepupu gua , dengan teman teman gua . Yang paling seronok dapat berbuka dengan family .

Baju raya ? Entah gua sendiri tak tahu siap atau belum . Apa pun gua tak terfikir untuk terlalu bergaya . Cukup ahh bersederhana .

Ok , bubye .

Esok gua update lagi .

Aug 22, 2011

22 Ramadhan ( #KumbangRove )

22 Ramadhan
10.20PM , Monday
August 22 2011

Hello world . Malam ni gua nak bercerita tentang haiwan ataupun serangga . Buhsan mungkin melihat gua bercerita tentang diri gua , teman gua dan pasal agama ? Iye tak ? Ikut suka . Ini hidup gua dan ini adalah watak gua . Masing masing ada watak dan santun .  Ok , faham ?

Jangan takur , gua tak serius pun untuk intro . Kali gua nak berkongsi cerita . Idea bercerita bila Unisel di serang serangga . Serangga apa ? Ok , untuk pengetahuan serangga ni bernama Kumbang Rove . Atau nama saintifiknya Paederus Fusclipes . Kenapa gua nak bercerita pasal serangga ni ? Serangga je pun kan adoi . Apa nak kecoh .


Ini pengalaman gua .

Kumbang Rove ni ada nama glamor . Kebiasaanya orang akan panggil Mr Charlie . Ehehe . Ini fakta , gua tak sembang ok . Nama glamor untuk Kumbang Rove ini adalah Charlie . Kenapa Charlie ? Gua sendiri tak tahu . Mungkin senang nak panggil kowt . Macam mana bentuk kumbang ni ? Ok , nanti kart bawah gua akan attach gambar .

Mula mula dengar nama Charlie macam bodoh je . Buat buat don't know je . Sebab alarwh serangga je . Apa ada hal , gua pun bukan kacau . Selang beberapa hari member gua gatal gatal badan . Mak aii memang besar parut parut tuh . Gua ingat kena kencing lipas atau penyengat . Tapi member gua cakap Charlie . Gua pun acuh tak acuh  . Malas nak tahu pasal serangga ni .

Memang teruk gigitan Charlie yang member gua kena . Bawah ketiak pulak . So , gua rasa something like kurap or kudis . Ehehe . Selang beberapa member gua satu bilik pulak kena . Tapi dia kena laen macam sikit . Luka gigitan yang panjang . Macam railway station . Lebih kurang macam tuh ahh . Gua pun tefikir , serangga apa ni ? Kena gigit punya panjang ?

Sampai .........

Selang 4 hari macam tuh , gua kena kart leher . Walaweh , terbaek bebb . Macam love bite pun ada . Macam mana gigitan Charlie ni ? First yang gua kena macam kayap . Then , yang kedua macam railway station . Mula mula rasa pedih kart luka ni . Tapi gua pandai , walaupun gua tak tahu apa yang menggigit , gua tak garu ataupun sentuh . Gua tengok depan cermin je . Then , sapu krim antiviral . Alhamdulillah baek .

Memang pedih . So , siapa siapa yang kena tuh jangan sentuh . Cuci macam biasa dan jangan bagi berpeluh . Kemudian dapatkan rawatan doktor . Kenapa nak dapatkan rawatan ? Serangga je pun .


Fakta .

Charlie mempunyai toksin berbisa di badannya . Nama toksin ni Pederin . Dan toksin ataupun racun ni adalah paling berbisa di dunia . Kenapa gua cakap paling berbisa ? Toksin yang di keluarkan Charlie mempunyai 12 kali ganda bisa daripada bisa ular tedung . Dan untuk pengetahuan gigitan Charlie boleh membawa maut . Dan satu kes kematian telah di rekodkan di Pulau Pinang kalau tak silap gua .


Charlie ni sebenarnya datang dari sawah padi . Suka tempat yang kering . Dan bla bla bla . Lagi kalau ada lampu , memang suka Charlie ni lepak . Siap bawak geng . So , kalau tengah di landa wabak ni kurangkan pengcahayaan . InsyAllah selamat . Lupa pulak gua , Charmie ni top dude . Kejap....


Topkan Charlie ni . Masuk surat khabar lagi . Gua yang dah lama berlakon pun tak top macam ni . Ehehe . So , berhati hati dengan Charlie . Sekian sahaja cerita Charlie . Gua nak attach gambar .


Aug 21, 2011

21 Ramadhan ( #HariRaya )

21 Ramadhan
2.23AM , Sunday
August 21 2011

Assalamualaikum . Ramadhan ke 21 kini menyingkap . Hanya tinggal 8 atau 9 hari lagi untuk berpuasa . Masa berdetik terlalu pantas . Begitu mencemburi saat kemanisan ramadhan . Tiada siapa yang dapat menyingkap mengapa masa begitu pantas .

Entri gua kali adalah sambungan #HariRaya . Untuk part 2 . Bulan ramadhan bagaikan sejenak menyingkap namun untuk kembali menyingkap semula belum tentu . Maksud gua diri belum tentu dapat merasa ramadhan yang akan datang .

Raya sudah pasti di dalam otak , ramadhan juga di tinggal belakang . Oh sayu hati ini . Kalau bulan ramadhan amalan sunat banyak di lakukan .Masing masing terkajar dengan pahala yang berlipar ganda . Masing masing mencari kenikmatan pahala yang berlimpah ruah . Tapi selepas raya ?

Apa ?

Alhamdulillah gua bersyukur diberi kenikmatan hidup , diberi kelapangan untuk meraih pahala . Di beri kesempatan bersama untuk menikmati bulan ramadhan . Setahun hanya sekali . Perjalanan puasa begitu cepat , sehingga apa yang di jamah ketika berbuka masih segar di ingatan .

Selepas ini mungkin zikir di lupa . Mungkin bertahajjud di sepertiga malam di tinggal . Mungkin dendangan  atau nyanyian Al - Quran di senyapkan . Allahhuakbar . Sibuk dengan persiapan hari raya . Zikir di ganti adunan kueh , bertahajjud di tukar dengan mengecat rumah . Lagu raya pengganti dendangan Al - Quran . MasyAllah .

Gua sekadar mengingatkan diri ini . Di harap gua tidak larwh sebegini . Mencari hari raya tapi ramadhan di lupa .

Baju  baru , langsir baru . Rumah berseri hati gembira . Ini larwh penangan raya . Dan kebiasaannya begini larwh fenomena yang gua perhatikan . Raya sahaja semua baru , raya sahaja semua bertukar . Wah , bagaikan patah tumbuh hilang berganti . Tapi adakah umur patah tumbuh hilang berganti ? Adakah bulan ramadhan begitu ? Anda fikirkan .

Beraya cukup arawh ala kadar . Tak perlu beriya iya . Ramadhan di suruh untuk mengingati orang yang susah . Begitu juga raya . Jadi sekadar sederhana sudah cukup memadai .

Kalaupun raya itu seronok , zakat jangan jangan di lupa . Kalaupun raya itu erti kemenangan jangan di lupa erti ramadhan .

Zakat yang hanya not 7 pun ada yang tak bayar . Bukannya bilangan yang banyak . Kalaupun raya , zakat ini penting . Jadi gua nasihatkan jangan lupa bayar . Ok ?

Shopping bagai nak rak , tapi bila bahagian zakat ? di lupa . Terlupa atau di lupakan ? Anda fikirkan .

Mungkin ini sahaja gua nak kongsi .

Bubye .

Aug 20, 2011

19 Ramadhan ( #QuickUpdate )

19 Ramadhan
12.52AM , Saturday
August 19 2011

Asslamualaikum guys . Seronok berpuasa ? Pejam celik pejam celik dah masuk ramadhan ke 19 . Wah , ten to go ma . So , lepas ramadhan , raya . Lagi seronok bukan . Siapa tak nak berhari raya ? Sebulan berpuasa , kemudian raya . Raya raya dan raya .

Kenapa raya ?

Gua sendiri tak jawapan . Jadi jangan tanya gua . Ok , malam ni gua takde cerita besh . Cuma update sahaja . Bak kata blogger blogger , quick update . Apa yang quick gua sendiri tak tahu . Agak blur malam ni . Sebab gua sudah mengantuk .

Semalam kelas habis pukul 5 , terus lepak lepak . Ingat nak pergi bazar . Bukak wallet tinggal not 2 je . Alahai , nasib . Kart bank tinggal berapa gua pun tak tahu . Ecehh , segmen meminta simpati ni . Ahaha .

Kebetulan , saing gua pun tinggal not 2 . Jadi , kami satu duet tu . Beli aer dua bungkus dengan kueh . Betul betul sadis . Takpe , bagi gua baru merasa kepayahan dan keperitan orang susah . Asyik nak senang je , bila lagi nak merasa susah . Jadi , gua layan aer dengan kueh . Kueh pun kongsi empat orang . Wah , lagi sadis . Janji ada makanan masuk perut sudah memadai .

Kalau pengemis atau orang miskin boleh hidup kenapa tak gua kan ? Kalau susah macam mana pun , mesti ada orang yang lagi susah  dari kita . Always bear in mind . Jadi gua tak kisah walaupun berbuka dengan aer kosong sahaja . Ini bukan omong kosong . Cabar gua ker ? Hehh , see the leg bro .

Ok , gua sudah cukup mengantuk dan gua nak tidur sudah bah . Esok mahu bangun sahur lagi .

Bubye .

Aug 18, 2011

18 Ramadhan ( #HariRaya )

18 Ramadhan
7.06AM , Thursday
August 18 2011

Assalamualaikum . Intro gua pendek je kali ni . Hari Raya .

Marhaban Ya Ramadhan . Terpampang di tepi tepi jalan . Di Masjid , Surau . Walau di Sekolah , Pasti dan juga Tadika sekali pun . Begitu kuat penangan Ramadhan . 

Sebelum bulan Ramadha menjelma banner sudah terpasang . Di ruang ruang koran akhbar dan sebagainya .

Apa kaitan Hari Raya dengan intro Ramadhan gua ?

Tiada Ramadhan tiada larwh Syawal . Kenapa gua bicara begini ? Kita ikut bulan Islam . Betulkan ? Lepas Ramadhan baru Syawal .

---------------------------------------------------------------------------------------

Ingat Ramadhan ingat Syawal . Syawal je mesti seronok . Pergi shopping pergi cari kain langsir bla bla bla lagi . Macam macam di cari dan di belinya . Nak raya , mesti nampak gah sedikit . Baru ada feel nak raya . Bak kata member gua . " Bapak gua bagi duet raya , gua nak p shopping . " BARU ADA FEEL !!!

Tak kisah ahh nak ada feel nak ada gah dan bla bla bla .

Ini kisah gua .

Gua di didik bukan dengan cara feel ataupun gah . Maaf , kalau tidak gah pun maksud yang seerti boleh di adaptasikan .

Gua tak beraya dengan baju raya pun takpe , tak bershopping pun takpe . Melihat bukan hanya dengan mata . Hati juga bisa melihat dan berkata kata . Feel ? Semua orang nak feel raya , nak bersuka selepas sebulan berpuasa . Macam gua juga , gua manusia mana boleh takde feel .

Tapi bagi gua , raya adalah bersederhana . Bukan gah dan bukan feel . Untuk apa feel itu dan untuk apa gah itu ?

Like me , my dad will give me duet raya after he paid the Zakat . I mean for shopping . I never ask him . Dad , when you want to give me duet raya ? I wanna go shopping ? Never . Bagi gua , Zakat is the main . Kenapa Zakat ? Mungkin gua akan explain dalam part 2 . Back to story , sometimes i get the money at the last Ramadhan . See , tapi gua tak pernah memberontak atau merajuk . Bla Bla Bla . bagi gua , kalau abah nak bagi gua ambik . Dan gua tak kisah pun tak bershopping . Untuk apa baju baru kalau ada yang susah ? Untuk apa rumah berseri kalau ada lagi yang menderita ? Untuk apa feel raya kalau ada yang sedih ?

Sorry , i don't mean anything . Gua cuma ingin mengingatkan sahaja . Fikirkan maksud gua dan renungkan .

to be continue .....

Aug 17, 2011

17 Ramadhan ( #WordlessWednesday )

17 Ramadhan
1.24AM , Wednesday
August 17 2011

Hey , it's #WordlessWednesday . I got this . Home made snap .

My Hand . :-)

Aug 12, 2011

12 Ramadhan ( #AwekGigiBesi ) - Part 2

12 Ramadhan
6.57AM , Friday
August 12 2011

Hey peeps , it is Friday and tomorrow is Saturday . I wanna go home . Home home and home . I miss my mum and my dad . 2 weeks staying at the hostel .

Kadang kadang cakap omputeh ni buat gua confident . Macam kelas malam semalam , gua briefing dekat foreign student . Ecehh , macam terror . Bagi gua as long gua boleh bertutur bahasa omputeh dah cukup baek . Tapi gua tak kan lupa bahasa ibunda gua . Bahasa apa ? Bahasa melayu ? Waklu !!! bahasa ibunda gua bahasa Jawa . Gua keturunan Jawa . Proud To Be Javanese . Dan gua boleh bertutur dengan bahasa jawa . Walaupun muka gua tak nampak muka Jawa . Ehehe . Mix katakan . Jangan jeles . Ahaha .

Ok , hari ni gua saja menulis untuk menyenagkan hati . Banyak idea yang tercetus dan tercipta , tapi tak berkesempatan untuk menulis . Gua banyak kelas bro . Balik kelas je dah penat . Kalau penat tidur ahh kan ? Iye tak ?

Owh ya lupa , Alhamdulillah demam gua beransur pulih walaupun batuk gua mencengkam di dada . Sakit ngok nak batuk . Habis cerita demam gua . Gua nak sambung cerita lama . Cerita apa ? #AwekGigiBesi .

Entri kali ni adalah part 2 . Kenapa minat sangat awek gigi besi ? Adalah . Gua laen dari laen . So , jangan pandang gua sebelah mata . Apa yang orang laen tak suka itu yang gua suka . Dalam erti kata laen gua suka mencari kelainan . Tak percaya ?

Cerita bermula .

Malam semalam gua adalah kelas malam . Maksud gua kelas pada waktu malam . Bukan kelas tambahan waktu malam . Subjek gua yang ni agak tough sikit .  So , gua tak boleh ponteng . Ehehe . Nama subjek ni Human Personality And Team Building . Pendekkan cerita , gua pergi kelas tersebut .

Tengah seronok lecturer mengajar , pandangan gua teralih pada seorang perempuan . Sorry , this girl is free hair . Mungkin itu yang menarik perhatian gua . Gua tengok rambut je ok . Takde laen . :-p .

Dalam hati , cute jugak perempuan ni . Boleh cuba ke ? Ehehe . Di sebabkan perempuan ni cute gua asyik husya je . Hilang concentration . Ehehe . Takde ahh sampai macam tuh . Hanya suka memandang sebab dapat menenangkan gua . Cukup ahh . Bla bla bla dan bla . Gua terpandang perempuan ni untuk kali ke berapa gua sendiri tak tahu . Dengan spontan perempuan ni senyum kart gua . Gua harapkan khayalan semata mata . Tapi bukan , perempuan ni betul betul senyum dekat gua dan bukan orang belakang gua . Sebab belakang gua dinding . Perempuan ni pakai braces ahh . Cutenya !!! Lepas tu gua buat apa ? Gua reply senyuman perempuan ni by handphone . Bangang punya soalan . Gua senyum balik ahh derr . Nantikan dia ingat gua sombong pulak .

Sekali je senyuman tuh , takde banyak kali . Ok ahh tuh , dari tak senyum langsung . Dalam hati , kalau dapat tackle seronok .

Pendek cerita , gua nak try mintak no fone habis kelas .

Habis kelas je gua follow perempua ni . Seraya menuju ke kereta gua . Perempuan ni keluarkan handphone . Canteq , masa terbaek gua nak try . Berdebar debar gua nak try . Layan je . Gua gagahkan diri . 3 langkah lagi gua nak dekat perempuan ni . Kemudian perempuan .......

" B , you kart mana ? I dah habis kelas ni depan rotunda . "

Hancur harapan gua . Takde makna gua nak try jugak , gua meneruskan perjalanan ke kereta je . Hampa derr . Sedeyh !!! bak kata Adi Putra dalam cerita KL Gangster . :-p

Sekali dah ada balak ahh . Gua jugak yang melepas . Ehehe . Apa pun gua boleh tengok muka perempuan ni lagi minggu depan . Sama kelaskan . Itu pun dah memadai bagi gua . Ahaha .

Ok , apa pun gua suka #AwekGigiBesi . Suka banget dong .

Tamat .

Gua nak siap siap pergi kelas . Tak boleh ponteng , subjek killer der .

Bubye , selamat berpuasa untuk Ramadhan yang ke 12 .

:-) . Salam sayang dari gua yang melepas .

Aug 10, 2011

10 Ramadhan ( #WordlessWednesday )

10 Ramadhan
2.10AM , Wednesday
August 10 2011





Hey peeps , #wordlesswednesday right ? So , this is what i have . The best sleep position , perhaps ?

Aug 9, 2011

9 Ramadhan ( #SiapaAndaMasaAkanDatang )

9 Ramadhan
2.54AM , Tuesday
August 9 2011

Assalamualaikum . Hey guys , how are doing . Still not sleeping yet ? Macam biasa , gua akan memanjat kesyukuran kepada Allah kerana masih di beri peluang untuk hidup dan menjalani inadah puasa . Pejam celik pejam celik dah Ramadhan ke 9 . Perasan tak ? Masa berlalu dengan pantas . Apa yang dibuat pun lupa , apa yang dinanti pun begitu cepat dapat .So , don't waste your time peeps . Be prepare for the next day .

Bercakap pasal masa , gua terfikir pasal diri gua . Siapa diri gua masa akan datang . Siapa isteri gua akan datang . Maksud gua bukan isteri kedua . :-p . Gua hidup lagi atau tidak ? Semua menjadi tanda tanya dan persoalan yang tiada jawapan . Kalau anda nak jawapannya , tunggu sehingga saat itu . Boleh ke kita menjangkakan masa hadapan ? Boleh ke menilik nasib . Ops sorry , berdosa dah tuh . Jangan buat . Jadi anda fikirkan . Siapa Anda Masa Akan Datang ?

Cerita ataupun persoalan yang gua rungkai sendiri . Salah dan benarnya gua sendiri tak tahu . Hanya menaip sahaja . Kalau kita sendiri dapat predict apa yang akan terjadi esok mesti kita elak . ( sekiranya perkara buruk/bala ) . Kenapa Allah membuatkan tanda tanya kepada umat Nya untuk hari esok dan hari hari yang akan datang ? Gua sendiri mencari jawapan dan hujah yang lebih kukuh . Gua bukannya seorang yang terlalu tahu tentang agama . Oleh yang demikian gua sendiri mencari dan cuba merungkai persoalan gua sendiri . Sebab tu gua tak malu untuk bertanya .

Malu bertanya sesat jalan .

Kalau kita sendiri dah tahu apa akan terjadi hari esok mesti tak seronok . Walaupun perkara tersebut seronok ataupun tidak . Tak kira ahh seronok , masalah , bala ataupun musibah . Bagi gua , jawapan persoalan gua adalah , Allah nak kita bersedia dengan hari esok . Biar kita bersedia dengan amal ibadah dan sebagainya . Bukan bersedia dengan tidak membuat apa apa . Contoh gua bagi , hari peperiksaaan . Kita hanya tahu subjek tersebut tapi tak tahu pun soalan yang akan keluar . Jadi , kita di suruh bersedia dengan soalan yang akan keluar . Kalau kita dah baca InsyAllah mudah untuk menjawap . Kerana kita dah bersedia . Mungkin itu sahaja contoh yang gua boleh bagi .

Sejak kebelakangan ni gua selalu post tentang agama dan amalan . Macam cukup bagus gua untuk bicara soal agama ? Bagi gua , sebagai seorang manusia gua harus berpesan pesan kepada kebaikkan . Dan tak salah bagi gua untuk memberi peringatan . Dan bila gua berpesan kepada orang laen gua berpesan juga keapda diri gua . Bukan mudah untuk menjadi seoarang Muslim ataupun Muslimat yang sempurna . Semuanya Allah yang tentukan . Bukan kita untuk menghakimi orang dan sebagainya . :-)

Ok , itu saja cerita bersama yang ingin di kongsi . Idea gua kurang sebab demam . Gau demam bebb . Gua baru nak pecah rekod tak demam setahun , tapi tak menjadi . Itu larwh , kita merancang , tapi Allah yang menentukan . Jadi , gua dah demam dan gua kurang mood sedikit . Batuk gua yang agak macam gempa bumi menyakitkan ulu hati gua . Serius bebb , gua terfikir nak minum aer je waktu tengah hari . Tapi Alhamdulillah iman gua masih kuat untuk meneruskan puasa . Kalau Nabi Muhammad boleh berpuasa ketika berperang tak kan gua tak boleh amek sebagai contoh ataupun iktibar . Gua baru demam tak kan tak tahan ? Betul tak ? Ehehe . So , anda fikirkan .

Renung renungkan dan selamat beramala .


~happy fasting .

Aug 8, 2011

8 Ramadhan ( #MC )

8 Ramadhan
3.47PM , Monday
August 8 2011

I'm supposed to be at the class this moment . :-( . I'm not very well today and i don't know why . Ok , cukup omputeh . Gua memang rasa kurang sihat . Dengan batuk gua lagi . Arghh !!! tak suka batuk berkahak . Sakit derr dada ni . Owh , dugaan . Gua dah tak pergi kelas hari ni . Dah ahh ada dua kelas . Langsung gua tak amek peduli . Eyh , silap silap . Bukan tak amek peduli , maksud gua kart sini gua tak sihat tu yang tak pergi kelas .

Gua ingat nak amek MC . Tapi memandangkan dah petang jadi gua malas . Gua kurang berminat untuk berjumpa doktor . Biasa ahh , siapa suka untuk berjumpa doktor . Maksud gua untuk dapatkan rawatan . Eheheh . Minggu depan kalau lecturer tanya kenapa tak datang , gua bagi je surat tunjuk sebab . Senang bukan ? Wah , maen kasar nampak . Ehehe . Nak hidup bro . Tak nak black list kena ahh pandai survive .

Ok , tapi apa pun dada gua sakit . Gua macam nak masuk tangan dalam dada gua ni . Boleh tak ? Batal tak ? Apa pun tak boleh . :-p . Ok , sekarang ni gua tengah fikir kenapa gua boleh tak sihat . Semalam ok , hari ni ko pulak meyh ? Ok ok , batuk dah start semalam , tapi takde ahh teruk macam hari ni . Grrrr !!!

Apa pun gua nak carik ubat batuk . Tapi bukan kart klinik . Gua nak carik kart farmasi je . Tak Mahu Pergi Klinik . Gua nak hidup berdikari tanpa doktor . Ahahah . Tak bangang pulak ayat gua petang ni . Layankan derr .

Selamat berpuasa semua muslimin dan muslimat .


7 Ramadhan ( #MakDanAbah )

7 Ramadhan
11.42AM , Sunday
August 7 2011

Assalamualaikum . Alhamdulillah , masih diberi kesempatan dan peluang untuk menjalani ibadah puasa . Tapi hanya di samping teman teman serumah . Walaupun tak dapat berpuasa , berbuka dan bersahur bersama family , gua masih boleh menjalaninya sendiri .

Dulu kalau bulan puasa je mesti permintaan di penuhi . Mintak apa je mesti dapat , tapi bukan permainan ahh . Maksud gua makanan . Dulu gua ni tak pernah dapat permainan dari mak dan abah . Walaupun gua merengek bak halilintar ,tak kan pernah terlayan dan tertunai permintaan gua . Sedih . Itu dulu , sekarang semua tuh menjadi bahan senyuman je . Umur dah meningkat besar , semakin matang dan boleh berdikari . Kalau gua nak permainan pun gua dah boleh beli sendiri . Ehehe . Dah boleh cari duet dan can boleh bersuka ria dengan duet tersebut .

Sekarang gua tinggal kart asrama . Tanpa mak dan abah . Takde makanan istimewa dan takde permintaan yang tertunai . Semua sendiri . Bangun sahur sendiri , buka sendiri . Sahur dulu mak masak , la ni masak sendiri . Buka pun macam tuh , masak sendiri jugak . Ok , habis sudah cerita mak dan abah . Sekarang ni masa untuk belajar berdikari . Belajar cara untuk menguruskan segalanya dengan sendiri .

Wah , gua bercerita macam budak 18 tahun baru masuk universiti . Ehehe . Padahal umur dah 21 tak sedar diri betul . Saja nak bercerita , dan selama ni pun gua hidup dengan berdikari . Gua boleh hidup sorang tanpa teman , kawan ataupun sahabat . Hebat tak gua ? Tak percaya ? Lu letak ahh gua kart mana mana . Gua boleh jalan tanpa ada papan tanda . Dan gua dah pernah buktikan . Tak susah . Janji niat hati tuh mesti tetap . Kalau ya kata ya .
Ok , habis .

Tadi gua bertweet tweet . Teman Unisel gua tweet . Bro , tak rindu family ker tak balik kampung ? Siapa tak rindu mak dan abah sendiri ? Masing masing rindukan . Dan mesti ahh gua rindu , cuma gua nak saving duet . Itu yang tak balik minggu ni . Dan minggu depan pun gua tak balik . Gua nak stay . Gua nak cuba jalani ibadah puasa tanpa mak dan abah gua . Gua nak latih diri untuk merasa kehilangan . Sorry , bukan gua mendoakan kematiaan . Tapi apa yang hidup pasti mati . Dan kalau di takdirkan mak dan abah gua pergi dulu , macam mana gua nak hidup sendiri ? Maksud gua kart sini , gua agak terasa bila tengok mereka yang takde mak ataupun ayah . Gua terbayang macam mana mereka jalani hidup . Mesti susahkan . Jadi gua nak rasa kesusahan tu . Siapa pun akan merasa kehilangan tak kisah larwh dari segi kematian ataupun ditinggalkan ataupun kehilangan harta benda . Semua sama je . Jadi kart sini gua cuma berpesan kepada diri gua untuk merasa apa yang mereka rasa . Itu sahaja , dan gua doakan agar mak dan abah gua dipanjangkan umur , dimurahkan rezeki dan ditetapkan iman . Amin~

Apa pun cerita ini ada kaitan dengan hidup dan mati . Berpesan pesan kepada kebaikkan . Gua cerita sekadar peringatan untuk diri gua . Yang mati tetap akan mati dan yang hidup belum tentu akan hidup selamanya . Beramal selagi mampu dan ingat akan kematiaan . Selamat beramal geng . Lagi lagi bulan puasa . Berdouble pahala dapat . :-)

Ok , ini je cerita gua . Bubye .


Bubye .

I Miss My Mum And My Dad So Much . :-(

Aug 6, 2011

6 Ramadhan ( #AwekGigiBesi )

6 Ramadhan
11.20AM , Saturday
August 6 2011

Assalamualaikum . Hai awek gigi besi . U comel ahh , agak agak bila kita boleh kawen . Ok , full stop . Awek gigi besi . Hari ni gua nak bercerita pasal awek gigi besi . Comel ke awek bergigi besi ni ?

Cerita bermula .

Kali ni gua obses dengan gigi besi . Kenapa ? Sebab gua nak pakai braces insyAllah . Itu pun kalau budget tak lari . Merancang dulu bro . Ok , gigi besi atau gigi transformers ni dah jadi trend gua tengok . Yang gigi dah rata pun nak pakai jugak . Motif gua pun tak tahu . Stylish  kowt bila pakai braces . Ahaha . Macam gua takde ahh . Gua memang nak ratakan gigi .

Dulu beza , sekarang laen . Dulu kalau pakai braces kena ejek , malu tahap gaban . Sampai cakap pun tak nak buka mulut . Cover bro . Macam macam kena ejek . Ada yang sanggup nak buka balik . Ehehe . Cerita dulu laen . Sekarang ni pakai braces dah jadi trend kan . Kalau dulu malu masa pakai braces . La ni takde dah . Siap snap gambar braces kart gigi then upload facebook . Wah , tak malu bukan ? Ya trend of the world kowt agaknya. Sekarang ni siap boleh tukar getah berwarna warni lagi . Ha , bagi tarikan kart orang sekeliling . Ehehe . Biar orang tahu kita pakai braces . Ehehe .

Jadi , apa kaitan awek gigi besi dengan cerita perenggang tiga ? Ok , takde kaitan pun . Cuma gua suka tengok perempuan bila pakai braces . Suka gilak ahh . Sebab bagi gua nampak comel . Sumpah . Tambah yang memang dah comel dan cute . Memang menarik perhatian gua . Kalau laki pakai pulak macam bro ?

Owh , kalau laki pakai braces show depan gua ? Gua bagi kaki . Tak pun gua tumbuk terus muka beliau . Ahaha . Gua cerita perempuan , bukan lelaki . Sebab gua lelaki jadi tarikan mesti ke perempuan . Tak kan gua nak cakap lelaki pakai braces tuh comel ahh . Tak gua di salah anggap pulak ?

Apa pun , pakai braces ni kena ikut hukum Islam jugak . Mana boleh nak pakai untuk kecantikan semata mata . Lepas tuh nak show off . Boleh jatuh hukum haram .

InsyAllah lepas raya ni gua nak pakai braces . Mesti comelkan gua ? Ahaha . Perasaan yang tak dapat di bendung lagi . Mintak penyepak rasanya .

Ok , itu je gua nak update untuk malam ni .

Bubye , happy fasting . :-)

Aug 5, 2011

5 Ramadhan ( #HappyBlogging)

5 Ramadhan
4.12AM , Friday
August 5 2011

Hey peeps , how are doing ? Have a great fast meyh ? Alhamdulillah , gua masih di beri peluang dan kesempatan untuk menikmati puasa . Of course ahh bersyukur . Siapa tak syukur derr dapat puasa .

I don't have interesting story to share . Just wake up from sleep then online . My sleep was disturb by mosquito . Babi kau nyamuk . Habis darah gua . Apa pun tak boleh .

Gua menaip dan menaip untuk kesukaan . Bagi gua blog adalah satu medium bebas bersuara . Jadi apa yang gua suka gua akan cerita dan gua akan taip . Mana tak suka dengan nukilan tangan gua boleh berambus . Boleh ? Ikut suka gua ahh . Gua emo ? Agak ahh . Kalau takat blog walking then nak kutuk sedap mulut , lu boleh berambus . Gua takde bangkai sama lu . Ok .

Happy blogging . Safe surfing .

Buat teman teman rumah gua yang baru berjinak dalam dunia blogging tahniah gua ucapkan . Gua suka dan gua rasa satu peningkatan . Sebenarnya , teman teman gua jeles tengok gua ada blog . Ehehe . Itu yang depa dok tanya gua macam mana buat blog . So , gu ajar dan ajar . Eheheh . Ok . Tak perlu malu kalau ada blog peribadi . Kita hanya bercerita , bukan meminta publisiti . Kan kan ? Kalau rasa meluat tak perlu husya . Itu saja .


Bubye , gua nak masak untuk sahur .

Aug 4, 2011

4 Ramadhan ( #Emotion )

4 Ramadhan
5.42PM , Thursday
August 4 2011

Hye , rasa rasa kalau time macam ni gua sepak orang batal puasa tak ?  :-p . Soalan bodoh lagi bangang . Gua takde mood . Malas yang amat sangat . Gilak kau . Kelas gua waktu pagi di bawa ke malam . Jadi pukul 8 sampai 10 . Sungguh tak masuk akal . Dan waktu petang pulak kelas gua pukul 5 sampai 7 . Lagi langsung tak ingat solat . Geram gua .

Sorry bebb , gua memang kurang minat dengan kelas pukul 5 sampai 7 . Tak kira ahh subjek apa pun . Mandarin , Comp Science , OOP . Yang penting waktu ni tak sesuai . Kenapa ? Gua ada alasan sendiri . Wah , bukan maen emo gua petang petang macam ni .

Ehehe , sebenarnya bukan gua kurang minat . Boleh buat tapi tolong ahh lecturer yang mengajar tuh melayu dan Islam . Ha , senang sikit kalau gua nak datang lambat . Maksud gua , pasal solat gua . Ha'la , solat asar masuk pukul berapa dah ? Dah hampir pukul 5 kan . So , solat +++ pergi kelas . Sampai kelas dah lewat . Kalau dengan lecturer Islam mungkin boleh kawteam ma . Ini kelas Ma****** . Bukan tak boleh kawteam . Boleh memang boleh . Masalah kart sini , kalau gua solat dulu then baru pergi kelas memang tak ahh .

Macam tadi , gua solat ahh Asar dulu . Takut tak sempat dan lagipun lewat sangat hold solat Asar sampai pukul 7 . So , memang gua solat dulu then baru pergi kelas . Sampai je kelas , gua takde mood nak belajar . Gua tak masuk lagi kelas tuh sebnarnya . Ehehe . Gua tengok dari luar . Gila crowded . Pack pulak tuh . Akibat datang lambaat . Tapi gua solat bebb . Gua pasrah , kemudian gua balik rumah . Langkah kaki tak bermaya . Ahaha . Memang takde ruang gua nak masuk then nak letak kerusi . Lecturer yang mengajar pun sekadar di depan je . Memang tak ahh . So , gua pun tak tahu kenapa waktu macam ni perlu ada kelas . Bukan tak boleh tapi bagi gua kurang sesuai . Owh ya , kalau nak belajar ikut niat bro , bukan ikut waktu sesuai ke tidak .

Bagi gua ahh kan kalau ada insan yang keluarkan statement macam ni gua dah lempang laju laju . Mati tak mati . Memang nak buat semua benda kena ikut niat . Gua akui betul . Dah kalau waktu tak sesuai lu nak cakap ikut niat pasal apa ? Jadi lu suruh gua niat belajar dan tinggal solat dan lambatkan solat ? P Mam Muka Lu . Gua lagi pilih solat dari gua dapat ruang dalang kelas untuk belajar . Sorry , gua tak boleh mention subjek apa .

Entah , gua pun tak tahu lecturer ni nak buat waktu petang . Tapi apa pun gua sebagai student kena ahh cuba untuk datang kan ? Bukan bagi alasan sahaja . Ok , gua akui . Gua try minggu depan  , kalau tak dapat ruang jugak gua bom kelas . Ahaha . Ok kan pun adui .

Gua takde mood nak masak . Pandai pandai ahh teman teman gua nak berbuka . Gua memang nak lempang orang je time ni .

Ok , bubye .

4 Ramadhan ( #SpontaneousThursday )

Gua tengah menggunakan kretiviti seni . Nak decorate bilik . Ilham datang selepas subuh . Gua tak minat seni pun , tapi gua cuba . Canteq .

Aug 3, 2011

3 Ramadhan ( #Blogging )

3 Ramadhan
7.17 AM , Wednesday
August 3 2011

Morning peeps . Wake up !!! Wake up in the morning feeling like P Diddy . :-p . Gua pun tak tahu betul tal betul lirik ni . Layankan je . Owh ya , selamat berpuasa untuk hari ketiga . Awal awal bulan ni rajin pula mengupdate blog . Kenikmatan berblogging terasa laen sungguh .

Blog gua dah lama tak bermotivasi . Ehehe . But don't worry , gua tak akan bagi motivasi pagi pagi ni . :-p . Alhamdulillah kenyang waktu sahur . Menu sahur gua masak nasi goreng dengan telur dadar . Habis licin . Memang teman rumah gua suka dengan masakan gua . Ehehe .

Menu berbuka ? Sumpah tak terfikir lagi apa . Makruh . Ahaha . Ok ok . Gua sekadar nak update #wordlesswednesday . Hari Rabu kan hari ni ? Tapi next post ahh . Ini gua dah taip panjang panjang . Dah bukan wordless . Ehehe . Next post ya . Wait ok .

Sekarang ni gua tunggu pukul 7.30 pagi . Kenapa ? Sebab gua nak tidur . Gua mengantuk . Teman gua hari ni kelas pukul 8.00 . So , gua kena gerak depa semua . Gua je takde kelas hari Rabu . Syok . Can sleep ma . Bangun pukul 3 , la ni tak tiduq lagi . Mata agak kuyu , sebab tuh gua berblogging . Ada kaitan tak ? Alarwh , laen hal .

Ok , itu je . Gua sekadar ingin menaip .

Bubye .

3 Ramadhan ( #Quick Update )

3 Ramadhan
3.59 AM , Wednesday
August 3 2011

Assalamualaikum . Just quick update from me . Can't sleep at this time and i don't know why . Miss my family and i miss my bff . Really damn miss . I should have time for them . Guys , i miss you all . Ok . Nothing interesting story to be share . Just update to fill my time . Ok tak ? :-)


Now is 4am and i'm just wait to sahur . Sahur bebb . Menu for this sahur is nasi goreng . Of course I'll cook by myself . See the leg ahh bro .  I have no idea and no word to type , but i want to update , just update and just a quick update . Boleh pun kan ? Adoi !

Ok , habis sudah speaking gua . Boleh ahh sikit sikit nak berspeaking . At least i can speak English ma . Not bad . Gua tengah tunggu waktu untuk masak je . Ok , itu je yang gua nak update . Nanti pagi insyAllah gua update lagi . Hari ni takde kelas . Seronok meyh . Owh , ya lupa . Hari ni #wordless wednesday kan ? Gua ada gambar untuk di kongsi . Ok , sampai jumpa lagi .

Selamat bersahur dan selamat menjalani ibadah puasa .

Salam rindu dari gua .

Aug 2, 2011

2 Ramadhan ( #lawakbulanpuasa )

2 Ramadhan
10.27AM , Tuesday
August 2 2011

Assalamualaikum geng . Buat gapo ? Ehehe . Macam pandai cakap Kelantan . :-p . Apa pun tak boleh . Ok , malam ni gua nak share cerita yang agak suam . Cerita pun suam meyh ? Bagi gua suam bagi lu , laen hal . Ahaha . Ok ok . Cerita puasa hari kedua . Itu je . Tak berapa menarik dan tak berapa kelakar . Tapi mungkin boleh di kategorikan sebagai #lawakbulanpuasa .

So , amacam geng hari kedua berpuasa ? Ok meyh ? Ke dah cuti ?  :-p . Ehehe . Alhamdulillah , takde dugaan yang menimpa gua hari ni . Cuma tadi tengah hari nak pergi kelas . Ingat nak naek kereta tetiba pulak alarm kereta tak boleh pakai . Ahh , sudah . Gua garu kepala . Macam mana nak bukak ni ? Gua tak fikir panjang , gua terus pergi kelas . Malas nak memikirkan masalah . Dalam hati agak gabra . Alhamdulillah , boleh guna jugak alarm tuh . Gua baca jampi serampah ahh . Ingat senang ke ? Eheheh .

Cerita bermula .

#lawakbulanpuasa . Cerita ni berlaku petang tadi . Teman rumah cadang nak makan ayam untuk berbuka . Entah apa angin teman gua nak makan ayam . Layankan je . So , gua dah 2 lagi teman pergi ahh kedai berdekatan untuk beli ayam . Ayam mentah ok . Sebab gua masak sendiri untuk bulan Ramadhan ni . Gua pandai masak ok . Ehehe . Jangan pandang gua sebelah mata . Ha , nanti gua upload gambar masakan gua .

Ok , berbalik kepada cerita . Sampai kedai gua pun carik ahh ayam . Mana ayam ni ? Takde pun , tak kan dah habis . Itu yang bermaen di fikiran gua . Mana tak nya , waktu petang memang susah ahh nak mencari ayam . Jadi , teman gua pub bertanya kepada pembantu kedai tuh . Bro , ayam mana ? Kart situ . Ok , terima kasih . Untuk pengetahuan , pembantu kedai tersebut adalah orang asing . Maksud gua bukan orang Malaysia . Bla bla bla . Ayam tersebut di jual seekor besar . Memang belum di potong . Bapak , nak potong macam mana bro , kart rumah bukan ada pisau besar . Last last panggil balik pembantu kedai tuh . Member gua yang sorang ni cakap . " Can u cut the chicken ? Gua tengok je . Pembantu kedai tuh pun macam paham . Last last dia masukkan balik ayam tuh dalam freezer . Gua dah pelik , dalam hati . Tak paham apa bangla ni ?

Member gua tak puas hati dan cakap lagi . I mean can u cut the chicken into twelve ? Owh , ok ok . Pembantu kedai tuh jawap . Gua pun senyum je . Paham ahh tuh agaknya . Then , pembantu kedai tetiba pulak tak paham . Membar gua yang sorang memang lagi tak puas hati . Dia cakap dengan penuh clear kart pembantu nie .

Member : One ! Chicken ! Cut Twelve .( sambil menunjuk jari kearah ayam )
Pembantu Kedai : Ok ok . Dengan kepala mengangguk .

Paham ahh tuh agaknya . Last last tak paham jugak . Ahahah . Gua nak gelak pun orang ramai . Last last member gua yang sorang lagi kedepan . Dengan lantang bercakap .


Member 2 : Ayam Satu Kasi Potong 12 . Paham .
Pembantu Kedai : Ok ok . Boleh . Saya Paham .

Ahahah . Gua menahan gelak . Memang tak tahan . Perut macam nak pecah dah . Masuk dalam kereta baru gau gelak tebahak . Membar gua yang dok speaking pun malu . Ahaha . Gua dok bahan dia sekali . Mana tak nya , pembantu kedai tuh paham bahasa melayu rupanya . Lagi ahh petak bila member gua cakap bahasa inggeris . Ahahha . Memang kelakar siot . Tapi bulan puasa , gua tak boleh bahan lebih lebih . Ahaha . Sampai sekarang member gua kena bahan .

Ok , itu je cerita gua . Sekadar bercerita . Ehehe .


Selamat berpuasa .

2 Ramadhan ( #Ziarah Kubur )

2 Ramadhan
3.56AM , Tuesday
August 2 2011

Hey peeps , tak tidur lagi meyh ? Gua ? Gua tak mahu tidur sebab kelas gua hari ni satu je . Itu pun petang . But don't worry , aer dah ada . So , tak boleh bahan gua hari ni . Ehehe . Apa pun satu hari dah jalani ibadah puasa . Seronok bebb . Sumpah .

Petang semalam gua ada bgtahu yang gua ada cerita menarik bukan ? Ha , entri kali ni gua akan menaip cerita menarik tersebut . Tak tahu menarik atau tidak bagi anda . Tapi bagi gua cerita ni menarik . Ok , apa cerita tuh ?

Cerita bermula .

Sebelum bulan Ramadhan bermula , kita di sunatkan untuk menziarahi kuburkan ? Untuk mengingati mereka yang telah kembali dan sedekahkan Al - Fatihah ataupun taklil dan sebabgainya . Jadi apa kaitannya dengan gua ? Macam biasa , setiap tahun mesti family gua dan adik beradik abah gua akan berkumpul untuk ziarah kubur atok dan sedara mara .


Family gua p kubur hari terakhir bulan Sya'ban . Maksudnya sebelum waktu Asar ahh . Ok , gua pergi dalam pukul 3 macam tuh . Sedekahkan Al - Fatihah dan tahlil . Bla bla bla . Sebelum balik tuh saja ahh pergi jalan jalan keliling kubur .  Tengok kehebatan kuasa Allah yang menghidupkan dan mematikan . Perasaan gua mesti ahh takut akan kematian . Siapa tak takut mati ? Amalan gua masih lagi belum cukup dan sempurna .

Di pendekkan cerita .

Sebelum balik , pergi ziarah kubur mak nenek gua . Gua panggil .... Entah , gua pun tak tahu panggilan apa . Ok , balik kepada cerita . Berjalan kaki nak ke kubur tersebut . Jalan dan jalan . Sampai satu ketika gua terhidu ba\u asap .
Gua mencari punca asal tersebut . Dan , owh ada orang bakar sampah . Maksud gua penjaga kubur tengah bakar pelepah dan daun daun kering .

Tapi anda nak tahu apa yang gua bau tak ? Ini cerita benar dari gua dan bukan rekaan . Gua terhidu bau asap tersebut tapi yang peliknya gua tak bau pun asap bakaran ? Paham tak ? Maksud gua kart sini , kalau kita bakar daun daun kering atau pelepah kita mesti bau bakaran tersebutkan ? Laen ahh bau tersebut . Apa yang cuba gua ceritakan adalah , gua bau bunga kemboja . Tahu kan bungan kemboja . Mesti anda tak tahu macam mana bau bunga kemboja . Ok , anda pergi petik dan ramas bungga tuh kart tangan . Macam tuh ahh bau yang gua hidu . Gua hidu bau wangi bunga tuh dari asap bakaran pelepah dan daun daun kering .

Pahamkan maksud gua ?

Tapi gua tak takut . Sebab gua sorang je yang bau . Dan bagi gua , gua beruntung . Sebab dapat bau yang wangi macam tuh . Apa pun ini pengalama hidup gua selama 21 tahun ziarah kubur . First time bebb . Siapa tak rasa beruntung .

Ok , ini je cerita gua . Bukan rekaan dan bukaan khayalan gua . Gua dah sahur dah alhamdulillah kenyang .

Bubye .