Follow Me:

Apr 24, 2011

Zaman Kanak Kanak

3.16 PM , Sunday
April 24 2011

1 week work without get enough rest . I feel really exhausted . Hell ya . I need a place to rest in peace . Rest in peaceful moment . Can i get it ? Please please . I'm not ask for die larwh . Lol .

Mengimbau saat kecil dahulu . Gua suka buat benda bukan bukan . For me if i did it i can learn something new . So , ingat lagi umur gua 8 tahun . Gua suka maen hujan . Suka gila . Budak lagikan masa tuh . Tapi gua maen hujan takde ahh kart open area . Tak pasal pasal kena petir . Gua maen hujan dekat bawah bumbung . Bawah bumbung tuh ada talang aer . Ala , kalau bahasa orang puteh dia orang panggil water gutter . Rumah kampungkan . Hujan je , gua tunggu bawah talang tuh . Memang seronok gilak . Aer hujan dari talang tuh gila laju . Macam waterfall . Selagi hujan tak berhenti gua tak kan berganjak . Kadang kadang tuh gua kena marah . Sebab lama sangat maen hujan . Gua ingat lagi , abang gua ahh yang ajar gua men hujan nie . First time gua maen hujan , gua kena demam panas . Mak gua bising . Abang gua ahh kena toce . Gua takde . Ahaha . Tapi apa pon seronok gua cakap kenangan masa kecik nie . Semua tuh kenangan . Gua dah tinggal zaman kanak kanak nie lebih dari 12 tahun . Lama bukan . Sekarang gua 21 .


Hari nie gua kerja siap awal . Di sebabkan hari nie hujan . Gua termenung kejap . Gua terkenang zaman kanak kanak gua . Maen hujan seronok . Gua masuk bilik amek towel . Akhirnya gua dapat menikmati dan merasai zaman kanak kanak gua . Sejuk gua rasa aer hujan tuh . Gua panggil anak buah gua . Gua ajak join sekali , tapi dia tak nak . Dia cakap mama tak bagi . Nanti demam . Ahaha . Kesian . Tak dapat anak buah gua merasa maen hujan macam gua dulu . Hujan berhenti jer gua dah kesejukan . Gua terus p bathroom terus mandi aer bersih . Ehehe . Gua tak nak demam der . Gua senyum sorang sorang . Kenangan memang berharga .

Apr 18, 2011

Normal ke Abnormal

1.30 AM , Monday
April 18 2011

Selamat pagi . Hari nie gua nak update blog . Jumaat , Sabtu dan Ahad . Memang hari yang memenatkan gua . Sikit pon gua takde masa nak melayan kawan kawan . Ahaha . Sorry guys . Family first . Enjoy your day . Bukan masa gua lagi nak enjoy .

Semuanya gara gara abang aku yang buat kenduri cukur jambul . Aku jugak yang menjadi mangsa keadaan . Ok tak ayat gua ? Dalam masa 2 hari gua cuma tidur 3 jam ? Normal ker abnormal . Tapi bagi gua abnormal . Gua penat , memang penat . Tuhan saja yang tahu penat gua . Tapi apa pon selesai sudah majlis tersebut .


Sunday morning .

Penat gua memang tak hilang lagi . Ingat gua boleh ahh gua bangun lambat tapi ada kerja lagi yang nak di uruskan . Belakang gua memang dah sakit . Gua sekarang memang dah tak boleh nak heavy heavy macam dulu ahh . Banyak me****** kowt . Ahaha . Waklu . Gua takde lagu tuh .

End of Sunday morning story .

Gua penat sekarang . Gua nak p lunch tidur . Penat penat pon gua sempat p studio . Tapi tak sempat nak rakam lagu . Semua sebab band gua kekurangan ahli . Tapi enjoy . Gua banyak benda nak di storykan cuma masa mencuburui kita . Ahaha . Ayat macam gam**** .

Bubye . Bed time story.

Apr 14, 2011

Lapar

1.38 AM , Thursday
April 14 2011

Apa gua nak cerita pagi nie ? Gua macam takde idea sejak kebelakangan . Life time gua hari hari sama . Bangun , buat kerja , then malam baru gua tidur . Gua nak mencari kelainan pon macam h**** . Kejap gua lapar . Gua nak makan dulu .

2.00 AM
Ok , Gua Dah Kenyang . Itu jer gua nak post . Bubye . Selamat malam .

Apr 13, 2011

ST 12 - Saat Terakhir

1.00 AM , Wednesday
April 4 2011

video


Tangan gatal nak buat cover lagu . Macam h**** . Tak sabar nak record kart studio , kart luar rumah pon jadi . Apa kisah gua . Gua punya gitar , gua punya suara , gua punya suka ahh . Ok tak ayat gua ? Maen bedal jer gua maen lagu nie . Janji gua happy . Gua rasa feel gilak bila dengar lagu nie . Memang tangkap sadis . Kalau boleh gua nak jer berduet dengan vokalis ST - 12 . Ahaha . Harapan ahh . Macam dia kenal gua pulak . Apa apa pon layankan jer gua .

ST 12 -  Saat Terakhir
Tak pernah terpikir olehku
Tak sedikitpun ku bayangkan
Kau akan pergi tinggalkan kusendiri
Begitu sulit kubayangkan
Begitu sakit ku rasakan
Kau akan pergi tinggalkan ku sendiri
Dibawah batu nisan kini
Kau tlah sandarkan
Kasih sayang kamu begitu dalam
sungguh ku tak sanggup
Ini terjadi krna ku sangat cinta
Inilah saat terakhirku melihat kamu
Jatuh air mataku menangis pilu
Hanya mampu ucapkan
Selamat jalan kasih
Satu jam saja kutelah bisa cintai kamu;kamu;kamu di hatiku
Namun bagiku melupaknmu buth waktuku seumur hidup
Satu jam saja kutelah bisa sayangi kam di hatiku
Namun bagiku melupaknmu butuh waktuku seumur hidup

Apr 11, 2011

Tepuk Dada Tanya Selera - Part 1

1.29 AM , Monday
April 11 2011

Malam yang panjang dapat di pendekkan hanya dengan tidur . Bukan berjaga . Begitu juga ajal . Semakin dekat kita dengan hari lahir makin dekat kita dengan hari akhir kita . Itu larwh ayat yang di berikan ustaz suatu ketika dulu . Gua terfikir seketika . Apa motif gua taip statement nie ?

Tiada motif hanya untuk berpesan sahaja . Dunia kini begitu indah di mata kita . Sehingga ada yang lalai akan kenikmatan yang sementara ini . Sungguh kecil bila di fikirkan kembali manusia ini . Walaupun pangkat Dato' , Datin , Seri , Prof dan sebaginya ianya tidak pernah merubah sebarang persepsi Allah terhadap manusia . Yang mana manusia nie semuanya sama . Hanya amalan yang dapat membezakan .

Amalan ? Di mana ? Itu larwh persoalan yang pernah gua dengar dari mulut seorang budak kecil . Yang belum baligh lagi usianya . Amalan  terlalu banyak di dunia ini . Tapi adakah kita mengejarnya . Atau amalan itu yang mengejar kita ? Gua terfikir , boleh ker gua tahu amalan gua ? Berapa berat bahu sebelah kanan gua ? Dan berapa berat pulak bahu sebelah kiri ? Amalan kita hanya akan di kira oleh Allah sahaja . Andai kata amalan boleh di lihat nescaya ramai yang mengejarnya dan ramai yang berebut rebut untuk memperolehinya . Tapi , dunia yang sementara nie di jadikan alasan untuk tidak mengejar amalan dan mengabaikan nya ? Kenapa ? Tepuk dada tanya selera . Allah sendiri telah meyediakan jalan yang lurus lagi benar kepada manusia di dunia . Adakah kita terfikir tentang nya ?

Kekadang gua tersedar dari lamunan dunia . Tersedar dari nikmat yang melalaikan . Persoalan demi persoalan timbul dan masih tidak dapat di rungkai .

to be continue ..........

Apr 8, 2011

Today' Story Is Yesterday' Story

4.15 PM , Jumaat
April 8 2011

Pesanan ini di taip ketika hujan lebat . Hujan lebat yang amat sangat . Sehingga mencurah curah ke ladang gandum . Gandum ok bukan Gundam . Sekian .

Intro yang agak b*** sedikit dari tuan tanah . Sebab ketiadaan idea . So , apa yang ingin di ceritakan hari nie . Today' story is yesterday' story . Betul ker ayat aku nie ? Ahh , laen hal . Blog aku . Every evening mesti hujan . Alhamdulillah . Takde ahh panas . Rahmat rahmat .

Rahmat jugak bagi aku semalam . Alhamdulillah . Menanti result keluar . Macam biasa ahh . Server Unisel nie macam h**** sikit . Student dah ramai pon server masih tahap lama . Kena tunggu lagi . Itu pon kalau dapat . Dekat sejam aku online nak check result . Akhirnya ..........................



Walaupon hanya satu subjek aku tetap bangga . Ahaha . Mana taknya gua nie bukan rajin mana pon . Setakat baca buku gua tidur . Ehehe . Rezeki tetap rezeki . Allah bagi bersyukur . So , this is my result for the last semester . Dan yang paling penting gua dah tamat pengajian . Sekarang tunggu konvo bulan November . Takde Unisel lagi . Bubye Unisel , here i come MSU . Maybe , InsyAllah .

Itu jer nak post . Laen takde dah . Bubye . Pakcik bila nak balik . Rindu kau .

Apr 6, 2011

Step By Step

Entri nie untuk teman di Facebook yang mintak gua tunjukkan cara nak combine gambar . Dalam kata laen nak letak image kita kart objek yang di minati . Ok . Gua tunjukkan step by step . Dari cropping sampai combine gambar tersebut .

1 step - Bukak ( Open ) gambar yang nak di combine ( image ) dan gambar background ( objek ).
2 step - P kart Tools . Klik pada Magnetic Lasso Tools ( refer gambar kart bawah )

click for enlarge

3 step - Crop image kita . Crop perimeter image perlahan lahan . ( refer gambar kart bawah )

 
click for enlarge

4 step - Lepas siap cropping p kart atas menu bar . Pilih > Select > Modify > Feather . Atau tekan shift  + F6 .
5 step - Copy/cut kan gambar tersebut . Tekan ctrl + c .
6 step - Paste kan image tersebut di dalam objek yang diminati . Tekan ctrl + v . 

Ok . Itu sahaja . Nak lebih canteq , nanti u inbox i lagi .