Follow Me:

May 31, 2011

Duit Pinjam - Part 1

10.34 PM , Tuesday
May 31 2011

Assalamualaikum . Hye blogger . Gua sihat . Terima kasih . Ehehe . Baru dua hari gua tak update blogkan ? Alarwh , bukan lama mana pon . Tapi tangan nak menaip dah gila gaban . Malam nie gua ada hot story yang dah agak suam sikit ahh . Idea nak bercerita pon tengah banyak . Itu pon kalau gua tak melalut jauh ahh .

Sorry ahh , gua takde gambar nak show untuk dua hari nie . Gua kekurangan gambar . Dengan external gua rosak lagi . So , memang tak dapat ahh jeng . Tunggu ahh ada free time gua outing gua show gambar lagi . Ok .

Gua nak start cerita dah nie . Gua nak tanya sikit sebelum tuh . Sebagai student ada tak kau orang buat pinjaman ? Maksud gua student IPTA atau IPTS . Tak kisah ahh . Pinjaman like PTPTN , MARA and so on . Tak tahu ahh kalau your mum and dad memang kaya . So , tak payah ahh pinjaman . Ok , dulu gua student Unisel dan sekarang penganggur terhormat . Masa gua belajar dulu gua memang amek pinjaman PTPTN . Dan duet tuh gua guna dengan sebaeknya .

Kalau nak cakap tak enjoy tuh tipu ahh . Tapi takde ahh gua guna guna duet pinjaman tuh sampai lupa diri atau yang sewaktu dengannya . Gua buat pinjaman sebab nak ringankan beban abah gua . Point yang gua nak cerita nie ada ahh sikit sangkut paut pasal duet pinjaman . Petang tadi gua p main kart playground ( twitter land ) . Then ada ahh beberapa hamba Allah nie dok kutuk kutuk dia orang yang buat pinjaman PTPTN . Ayat dia kart bawah nie .

* Moral of the story, jgn update/tweet korang shopping sakan guna DUIT PINJAM. Kalau muka tak malu, updatelah, then showoff.

Act , banyak lagi ayat ayat yang di keluarkan beberapa hamba Allah nie . Gua cuma nak mention yang nie . Dan untuk pengetahuan ianya berkait dengan si peminjam PTPTN macam gua dan bla bla lagi .

Persoalan gua  .
- Tak boleh ker kalau kita nak beli barang pakai duet pinjaman PTPTN ?
- Kenapa tak boleh show off ( update/tweet or whatever ) beli barang guna duet pinjaman PTPTN?
- Apa nak di malukan dengan bershopping pakai duet PTPTN ?
- Siapa hamba Allah nie nak mention hal si peminjam PTPTN bangga dengan beli barang guna duet PTPTN then show off .

Sebelum tuh , apa apa pon gua respect beberapa hamba Allah nie . Bagi gua ada betul nya apa yang di katakan hamba Allah nie . Tapi gua terus tak setuju bila bab dia mention 'MALU' , 'UPDATE/TWEET' & 'SHOWOFF' . Gua nak tahu apa maksud hamba Allah nie ? Gua as peminjam PTPTN gua ada hak nak bersuara . Cehh , dah macam dalam Dewan Parlimen . Takde ahh . Ehehe .

Gua cuma bgtahu apa yang terungkai dalam diri . First , bagi gua buat apa nak malu dengan duet kita ? Second , kita patut berbangga dengan barang yang kita inginkan di beli dengan duet kita . Third , adakah dengan update/tweet di kira sebagai show off . Kalaupon show off . Kita beli dan memiliki barang tersebut dengan duet kita .

Paham ? Ok , 'duet kita' yang gua mention kart sini adalah pinjaman PTPTN . Kenapa gua cakap duet kita . Of course memang duet kita . Sebab apa ? Sebab kita bayar balik duet tersebut  . Betul ? Jadi pinjaman PTPTN tuh hak kita . Senang cerita ahh . Gua bagi example .

Contoh :
Minah nak beli handphone tapi duet tak cukup . Sebab gaji ataupun duet dalam tabung simpanan belum penuh . Kemudian Minah pinjam duet maknya dan akan membayarnya lepas dapat gaji ataupun duet tabung penuh .

Conclusion dari example adalah " PINJAM DAN AKAN BAYAR BALIK " . " BAYAR BALIK = DUET KITA " .

Ada paham ? Ehehe . Show off / menunjuk nunjuk tak elok sebenarnya . Gua pon tak suka . Jadi jangan buat ahh . Kart sini gua cuma nak cerita dan bgtahu benda yang hamba Allah nie mention kan . Itu jer . Siapa makan cili dia terasa pedas . Iye tak ?

Sekian , gua dah penat menaip . Cerita di atas tiada sangkut paut dengan gua .

1 Bualan Anda:

Siti Farah said...

untung kalau bayar.. kalau tak bayar?? ehehehe... :p