Follow Me:

Jun 17, 2011

Anonymous Dan RileksCrew

11.27 PM , Thursday
Jun 16 2011

Assalamualaikum . Ok , entri kali nie mungkin pendek sahaja . Gua tak berniat untuk bercerita panjang . Ini gara gara kerajaan menyekat hak bersuara . Serius , cuba tengok metro hari ni . Page berapa gua tak ingat . Ahaha . Bila blogger ingin bercerita dan bla bla lagi , dikatakan menghasut dan cuba menjatuhkan kerajaan dan bla bla lagi . Sorry , apa yang cuba gua ceritakan bukan bermaksud yang gua ini anti kerajaan . Dan gua juga bukan menghasut . Bagi gua freedom of speech memang ada batasnya . So , anda yang membaca dan anda yang melihat . Anda sendiri tentukan sama ada blogger blogger cuba menghasut atau bla bla bla ? Human right tetap ada pada seseorang manusia . Jadi , apa yang gua ceritakan di atas lahir dari isi hati nurani . Bukan paksaan ataupun untuk mendapatkan sokongan seperti di facebook . Bila tak suka mula buat page dan bla bla lagi . Ahaha . Itu bukan gua , gua sekadar bercerita dan menyampaikan apa yang terbuku .

Shall we begin ? ;)

Pagi tadi masing masing dok kecoh . Beberapa website kena godam . Dan bla bla lagi . Termasuk website kerajaan . Wah , jadi betul ahh apa yang diwar - war kan Anonymous ? Gua akan update link kart bawah ni . Berikut adalah website website yang telah berjaya di godam .

Malaysia Official Government Website
(DoS / Switched off - Up at 3:49am - Down at 4:06am - Up at 7:00am - Down at 3:31pm)

Other Malaysian wesites:
SabahTourism.comHacked + leaked
Jabatan Perdana MenteriHacked / Redirected
Tour Malaysia (Not Tourism Malaysia)Hacked
Tourism MalaysiaUnaffected
UiTM PenangHacked but back up9:40am
JBiotechHacked
Social Welfare Department (Ezi2Care)Hacked
Jabatan Perpaduan Negara (Intranet)Hacked
CIMBbizchannel (CIMB owned)Hacked
CIDBHacked but back up12:20am
Land Public Transport Commision Hacked but back up12:15am
1MalaysiaDoS / Switched off3:45am
Malaysian Communications and Multimedia CommissionUnaffected
ASEANConnectDoS / Switched off8:00am
Malaysian Meteorological ServiceDoS / Switched off
Ministry of EducationDoS / Switched off9:00am
Suruhanjaya Pilihanraya MalaysiaDoS / Switched off8:30am
Bomba DoS / Switched off8:30am
TMNet Unaffected
Kementerian Kerja Raya MalaysiaDoS / Switched off7:45am
Parlimen MalaysiaDoS / Switched off8:00am
Malaysian TreasuryDoS / Switched off8:00 am
University Kebangsaan MalaysiaDoS / Switched off7:00am
Jobs MalaysiaDoS / Switched off8:00am
Information, Communications and CultureDoS / Switched off7:45am
Human Resouce MinistryDoS / Switched off3:59am
National Sports CouncilDoS / Switched off7:30am
Polis Diraja Malaysia (PDRM)DoS / Switched off8:00am

Persoalan yang terungkai . Siapa yang godam website ni semua ? Bukan maen berani lagi ? Bagi gua bukan ini yang menjadi persoalan . Sebab godam ni memang kerap berlaku dan kita sebagai developer kena atasi . Asyik kena deface je . Mana tak offline . Ini persoalan yang timbul dari gua , Kenapa Cyber Security System Malaysia lemah ? Apa CSSM ? Lu google . Betul tak persoalan gua ? Kalau kita punya security ketat/kuat insyAllah website tak kena godam . Mungkin ini kelemahan yang kita hadapi sekarang . Apa pun gua salute depa sebab berjaya recover website yang kena godam .

Lupa pulak . Siapa Anonymous ? Siapa pula RileksCrew ? Tag team ker depa ni ? Anda boleh google siapa Anonymous dan RileksCrew . Gua akan ceritakan sedikit kart sini . Anonymous adalah hakcer luar negara . Depa adalah yang terhandal dan paling otai dan bidang menggodam . Kenapa gua cakap depa ni handal dan otai . Because there is no one can beat them in hacking . Even FBI hackers . They are wanted in US and UK . Sumber yang gua dapat dan gua tonton sendiri , depa ni pernah godam bank . Maaf , gua lupa bank negara mana . Tapi bukan Malaysia . Then , depa lepas . Syarikat Sony kerugian 1.8 juta hanya sebab Anonymous . Pay Pal , Mastercard , Visa , depa dah godam dulu sebelum kita . They are so intelligent . Ok , ramai yang bertanya . Anonymous ni gerak solo ke berkumpulan ? Untuk persoalan ni gua kurang pasti , sebab depa pon tak bagitahu . Tapi apa yang gua rasa , depa ni berkumpulan . Sebab apa ? Semalam gua ada husya Youtube . Anonymous ni dengan beraninya call sebuah rancangan yang sedang on air . Dan rancangan tersebut terus menjadi temubual . Kalau nak tengok boleh husya link ni . FBI After Anonymous .

Berani tak berani ahh depa buat macam ni .

Persoalan kedua . Siapa pula RileksCrew ? Ok , RileksCrew dan Anonymous adalah dua kumpulan hackers yang berbeza . Anonymous adalah dari luar negara dan RileksCrew adalah dari Malaysia . Wow , Malaysia ada hackers ? Jangan terkejut . Nak jumpa RileksCres ? Ok , nanti gua bagi link chat dengan depa . Ahaha . Ok , gua cerita sikit pasal RileksCrew . RileksCrew ni dikenali sebagai Dragon Force . Depa ni pon berani juga . Depa siap buat facebook untuk kita join . Ahaha . Memang ada dan nanti gua attach link . Dari apa yang gua husya dan gua cari . Tak semua website kerajaan yang telah di godam adalah dari kerja Anonymous . Sebahagiannya adalah kerja dari RileksCrew . Bukti dah bersepah . Google je . Macam RileksCrew ni lepas depa deface sistem depa akan letak head page depa sendiri . Bergayakan depa . Ehehe . Respect Us , We Inject The Code , We Change Your System , We Crack Your Password , We Abuse Your Network , Not Because We Hate But Because We Like . Ini adalah kata kata ugutan dari depa . Ok , cerita pasal dua group hacker dah habis .

Sebab dua group ni godam adalah sebab tak puas hati dengan kerajaan .

Basic knowledge gua pasal godam . Apa yang gua tahu godam ada banyak cara , tapi yang popular adalah Cross Site Scripting ( XSS ) , SQL Injection , Defacement dan Phishing . Gua tak pernah belajar lagi pasal XSS dan defacement . Yang gua pernah cuba phisihing dan SQL injection . Newbie macam gua boleh ahh maen benda mudah macam ni . Ehehe . Ok , gua dah lari cerita . Persoalannya , wajarkah kerajaan block sepuluh website file sharing , yang mana ramai yang tak puas hati dan berbaloikah Anonymous dan RileksCrew menggodam website kerajaan Malaysia ? Anda rasa ?

Apa yang boleh gua cakap , We Should Talk About This Again . With who ? Of course kerajaan Malaysia . Macam gua , gua tak berapa kisah file sharing kena block . Gua bukan mendownload pun . Ehehe . Tapi gua bukan berceita pasal diri gua , gua bercerita dan bercakap pasal segelintir rakyat Malaysia yang tak puas hati . You Should Listen To Us Malaysia .

Apa pun apa yang boleh gua cakap , tepuk dada tanya selera . Bubye . Befora that , i got this document from someone . He share this file and i read it . This document is about hacking and i don't have any idea who's belong to the document . And i think it belongs t o Anonymous . I give y'all the link . You read it . And i'm not responsible for anything for this document . The Document.

Tadi gua ada tuliskan nak bagi kau orang link chatting ? Mungkin chatting room ni milik Anonymous .
Yang nak berkenalan ataupun nak tahu pasal Anonymous boleh chat kart sana . Tapi gua tak bertanggungjawap . Anonymous Operation Malaysia .

Ok , ini sahaja cerita gua malam ni . Anda sebagai rakyat Malaysia fikir dan renungkan semual . Enjoy reading . ;)

5 Bualan Anda:

siti zaleha said...

gud info ! i like your entry. thumbs up. but btw, tak patut kot nak menghacked segala macam tu sekali. annd memang ternyata CSSM malaysia lemah.

Siti Farah said...

gua salute ngan entry lu..
like :)

Habibul Ambia said...

Should Or Should Not I Can't Explain .
As Human We Have Our Own Right .
So , Think Again .
;)

sol origami said...

sucks entry.

sol origami said...

sucks entry.